De vreemdste en duurste groenten ter wereld

De vreemdste en duurste groenten ter wereld

Wanneer iemand naar een winkel of markt gaat, heeft hij een globaal idee van wat hem daar te wachten staat, wat voor keuze er is. Bij groenten en fruit wordt doorgaans rekening gehouden met de seizoensfactor: in mei-juni verwachten we aardbeien op de toonbank te zien, later is het tijd voor krenten en kruisbessen, abrikozen en pruimen, in augustus worden deze vervangen door blauwe bessen en watermeloenen. In de winter hebben bizarre overzeese groenten en fruit de voorkeur, en de nieuwjaarstafel is niet compleet zonder mandarijnen.

Er zijn echter tientallen plantensoorten waarvan de vruchten, scheuten of wortels ons ondanks hun uitstekende smaak volkomen onbekend zijn! In sommige gevallen is dit te wijten aan administratieve beperkingen of strafrechtelijke exportverboden uit landen van herkomst; in andere gevallen is dit te wijten aan het onvermogen om groenten en fruit te leveren op een manier die de kwaliteit ervan voor de consument behoudt.

Onze lijst van vandaag bevat enkele vreemde en onbekende groenten in Rusland en de wereld.

Chinese verboden rijst

Verboden rijst, ook wel zwarte of keizerlijke rijst genoemd, is een zeldzame variëteit die historisch voorbehouden was aan de keizers van China. De naam “verboden rijst” is te danken aan het feit dat het in de oudheid in beperkte hoeveelheden werd verbouwd en als een delicatesse werd beschouwd die alleen voor de elite beschikbaar was; gewone mensen mochten het niet eten;

Zwarte rijst onderscheidt zich door zijn rijke donkerpaarse of zwarte kleur, die te danken is aan het hoge gehalte aan manthocyanen, natuurlijke pigmenten met antioxiderende eigenschappen. Zwarte rijst heeft een rijkere, nootachtigere smaak dan gewone witte of bruine rijst.

Watermeloenradijs of watermeloenradijs

Watermeloenradijsjes hebben een lichtgroene of witte schil aan de buitenkant en felroze of rood vruchtvlees aan de binnenkant, waardoor een soortgelijk effect ontstaat als een watermeloen, vooral als ze in stukjes worden gesneden.

Dit is echter waar de overeenkomsten met watermeloen eindigen. Watermeloenradijsjes smaken minder pittig dan traditionele radijzen, maar behouden toch hun karakteristieke pikantheid. De smaak kan variëren van licht zoet tot heter en peperiger, afhankelijk van hoe rijp de radijsjes zijn.

Kleine pompoen Vi-bee

Kleine pompoen Wee-Bee is een compacte pompoensoort die zich onderscheidt door zijn kleine formaat en heldere, rijke smaak. De variëteit is speciaal gefokt voor degenen die de voorkeur geven aan miniatuurgroenten, handig voor het bereiden van geportioneerde gerechten.

Rond, gladde huid, meestal fel oranje van kleur, gemiddeld gewicht is ongeveer 0,5-1 kg. Het vruchtvlees van deze pompoen is dicht, zoet en aromatisch. Dankzij zijn formaat en smaak is de Wee-Bee perfect voor allerlei culinaire experimenten: hij kan gebruikt worden in soepen, ovenschotels, desserts en zelfs als serveerschaal.

Zoete chocoladepeper

Een bijzondere paprikasoort die opvalt door zijn donkere, bijna chocoladekleur. Deze pepersoort smaakt ondanks zijn naam niet naar chocolade, maar heeft een aangename, rijke en zoete smaak, soms met lichtfruitige tonen.

Chocolade vruchtenPaprika's hebben een opvallende vorm die lijkt op gewone paprika's, maar hun schil rijpt tot een donkerbruine of paarse kleur, die doet denken aan chocolade. Het binnenste vruchtvlees is meestal helderrood, wat bij het snijden een mooi contrast creëert. De vruchtgroottes kunnen variëren, maar zijn gemiddeld genomen vergelijkbaar met reguliere paprika's.

Bovendien zijn chocoladepaprika’s rijk aan vitamines, nuttige mineralen en antioxidanten.

Japanse witte aubergine

Japanse witte aubergine is een unieke auberginevariëteit die zich onderscheidt door zijn ongewone uiterlijk en delicate smaak. Deze aubergine kreeg de naam “ei” vanwege zijn vorm en kleur: de vruchten zijn klein, ovaal, lijken op eieren en hebben een gladde witte schil.

Deze auberginevariëteit heeft een mildere en delicatere smaak vergeleken met traditionele paarse aubergines. Het vruchtvlees is dicht en bevat kleine zaadjes, zelfs als het wordt gekookt, behoudt het zijn structuur zonder waterig te worden. Dankzij deze eigenschappen is de Japanse witte aubergine perfect om te braden, bakken, stoven en wordt hij opgenomen in veel Aziatische gerechten. Het neemt de smaken van sauzen en kruiden goed op, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is. Deze soort kan ook vers gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het beitsen of als onderdeel van salades.

Courgette "Gold Rush"

Een variëteit aan courgettes met een karakteristieke heldere goudgele kleur. Gold Rush-vruchten hebben doorgaans een gladde, dunne schil die zelfs als ze rijp zijn zacht blijft. Het binnenste vruchtvlees is licht crèmekleurig, sappig en zacht en smaakt iets zoeter en delicater dan traditionele groene variëteiten, waardoor deze variëteit een uitstekende keuze is voor een verscheidenheid aan gerechten.

Geschikt voor grillen, bakken, toevoegen aan stoofschotels, soepen of salades. Het ziet er geweldig uit in gerechten en voegt helderheid en een smakelijk uiterlijk toe, en dankzij de milde smaak en textuur kan deze courgette worden gebruikt in zowel eenvoudige als meer verfijnde recepten.

Blauwe Hopi-maïs

Een traditionele maïsvariëteit die al lang wordt verbouwd door de inheemse volkeren van het zuidwesten van de Verenigde Staten, in het bijzonder de Hopi-stam. Het onderscheidt zich door de rijke blauwviolette kleur van de granen en heeft een hoge voedingswaarde; maïs is rijk aan anthocyanen, waardoor het zijn karakteristieke kleur krijgt.

De korrels van Hopi blauwe maïs zijn dichter en taaier dan gewone gele maïs, dus wordt het vaak gebruikt om maïsmeel of grits te maken. Van dergelijk meel worden bijvoorbeeld platte koeken, "picks" genoemd, traditioneel gemaakt. Hopi blauwe maïsgerechten hebben een rijkere smaak, met licht nootachtige en aardse tonen.

Deze maïsvariëteit wordt ook gewaardeerd om zijn droogtetolerantie en aanpassingsvermogen aan barre klimaten, waardoor het een belangrijk gewas is in regio's met beperkte regenval. In de traditionele Hopi-cultuur speelt blauwe maïs een belangrijke rol en dient als symbool van leven, welzijn en spirituele kracht.

Paarse wortels

Een bijzondere wortelvariëteit die rijk is aandieppaarse kleur van huid en vruchtvlees. Paarse wortelvariëteiten bestonden al in de oudheid, lang voordat de oranje wortelen verschenen die we kennen. Paarse wortelen staan ​​bekend om hun rijke gehalte aan anthocyanen, natuurlijke pigmenten die krachtige antioxiderende eigenschappen hebben en de groente zijn karakteristieke kleur geven.

De binnenkant van paarse wortels kan een effen kleur hebben of verschillende kleurvariaties hebben, zoals een paarse schil met een oranje kern. De smaak van paarse wortels kan variëren van zoet tot pittiger en aardser, maar over het algemeen behouden ze de wortelsmaak die we kennen.

Aardappelen La Bonnotte

Een van de duurste en zeldzaamste aardappelsoorten ter wereld wordt verbouwd op het eiland Noirmoutier, gelegen aan de westkust van Frankrijk. La Bonnotte staat bekend om zijn delicate smaak, zachte textuur en dunne schil die niet hoeft te worden geschild vóór het koken.

De variëteit La Bonnotte wordt in zeer beperkte hoeveelheden geteeld, wat hem zeldzaam maakt en de hoge prijs verklaart. Deze aardappelen worden met de hand geteeld op zandgronden verrijkt met zeewier, waardoor de knollen een aparte smaak krijgen met subtiele tonen van zeezout en citroen. Aardappelen worden heel vroeg geoogst, in mei, en worden als een delicatesse beschouwd. Ze worden tegen hoge prijzen verkocht op speciaalmarkten en gastronomische restaurants.

La Bonnotte wordt meestal heel eenvoudig bereid om zijn unieke smaakprofiel te behouden: hij kan in zijn geheel worden gekookt of gebakken, geserveerd met een beetje boter, zout en verse kruiden. Deze aardappelsoort wordt gezien als een echt gourmetproduct en wordt veelvuldig gebruikt in gourmetgerechten.

Lees ook:

Vorige publicatie: Welke Russische gerechten eten we verkeerd?

Volgende publicatie: Geheimen van perfect gehakt

Gerelateerde publicaties