Heb je gebakken wortelsoep geprobeerd? Zo niet, dan is de herfst hiervoor de beste tijd: zowel om te eten als om op te warmen

Heb je gebakken wortelsoep geprobeerd? Zo niet, dan is de herfst hiervoor de beste tijd: zowel om te eten als om op te warmen

Herfstblues zijn geen probleem als je deze soep bereidt. Als uw dagelijks leven felle kleuren mist, voeg ze dan op zijn minst toe aan uw menu.

Maak deze lichte, snelle en warme romige geroosterde wortelsoep met een heerlijk vleugje tijm en verse basilicum, vergezeld van knapperige broodcroutons.

De soep komt uit de Mexicaanse keuken, maar kan in elk deel van de wereld worden bereid. Alle ingrediënten voor deze romige soep zijn in het najaar ruimschoots verkrijgbaar.

Mexicaanse crème van geroosterde wortelsoep

Ingrediënten

Serveert 6

  • 1 witte ui, in blokjes gesneden;
  • 4 wortels, in stukjes gesneden;
  • 2 tomaten, in vieren gesneden;
  • 5 teentjes knoflook met schil;
  • ¼ kopje olijfolie;
  • 1 snufje zout;
  • Een halve theelepel zwarte peperkorrels;
  • 2 takjes tijm;
  • ½ kopje groentebouillon;
  • 1 glas melk;
  • ½ kopje zure room;
  • 1 klein bosje verse basilicum;
  • 1 eetlepel boter;
  • Een paar verse basilicumblaadjes, ter decoratie;
  • Croutons, ter decoratie.

Kooktechnologie

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de groenten en droog ze.
  3. Schil de wortels en uien en snijd ze in gelijke plakjes. Snij de tomaten in 4-6 stukken. Snijd de basilicum fijn.
  4. Leg de uien, wortels, tomaten en knoflook op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, voeg zout, peperkorrels en tijm toe. Bak 20-25 minuten tot de ingrediënten zacht zijn.
  5. Haal de bakplaat met groenten uit de oven en laat afkoelen.
  6. Doe de gebakken ingrediënten in een blenderkom, voeg groentebouillon, melk, zure room en verse basilicum toe. Klop tot je een homogeen mengsel krijgt.
  7. Smelt de boter op de bodem van de pan en voeg het melk-groentenmengsel toe.
  8. Kook de soep gedurende 10 minuten op laag vuur, al roerend.
  9. Proef, voeg eventueel zout en peper toe.

Serveer de geroosterde wortelsoep, gegarneerd met verse basilicum en croutons. Je kunt ook zure room toevoegen en zaadjes over de soep strooien.

Geniet van de echte smaak van de herfst!

Advies

Snijd alle ingrediënten in dezelfde maat, zodat ze ongeveer dezelfde kooktijd hebben; dit type snede wordt mirepoix genoemd.

Als je niet zonder vlees kunt, voeg dan bij het serveren gekookte kipfilet of gebakken spek toe aan de soep.

Vorige publicatie: Groentebouillon en 4 recepten voor het verwerken van restjes groenten

Volgende publicatie: Fluffy Pumpkin Pudding - een eenvoudig dessertrecept

Gerelateerde publicaties