En toch: 6 mythen over koffie en cafeïne
De ochtend, zakelijke bijeenkomst, date begint met koffie. Dit is een van de meest populaire drankjes op onze planeet. Hij wordt besproken, geprezen, bekritiseerd. Er zijn altijd veel mythen om hem heen. In dit artikel zullen we de zes populairste misvattingen wegnemen.
Mythe nr. 1. Koffie is verslavend. Dit is niet helemaal waar. Ja, cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en het dagelijks drinken van één of twee kopjes koffie kan licht verslavend zijn. Als u plotseling stopt met het drinken van koffie, kunt u last krijgen van hoofdpijn of concentratieproblemen, maar dit verdwijnt na een paar dagen. Daarom beschouwen deskundigen de cafeïneverslaving niet als ernstig.
Mythe nr. 2. Koffie veroorzaakt slapeloosheid. En hier is alles individueel. Degenen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen niet alleen last hebben van slapeloosheid, maar ook van maag-darmklachten. Over het algemeen neemt het lichaam deze stof snel op en verwijdert deze. Na vijf tot zeven uur is 50% van de cafeïne uit het lichaam verwijderd en na acht tot tien uur is al 75% verwijderd. Voor velen zal een of twee kopjes koffie overdag geen slapeloosheid veroorzaken. Maar je moet uiterlijk zes uur voor het slapengaan nog steeds koffie drinken.
Mythe nr. 3. Koffie biedt geen gezondheidsvoordelen. En dit is een misvatting. Volgens een onderzoek van wetenschappers kan koffie helpen bij bepaalde soorten hoofdpijn. Astmatici melden een verbetering van hun toestand als ze koffie drinken. Artsen merken op dat cafeïne het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson en een leverziekte kan verminderen.
Mythe nr. 4. Koffie droogt het lichaam uit. Het belangrijkste hier is om de norm te volgen. Koffie heeft een licht diuretisch effect, maar een paar kopjes verkwikkende drank per dag veroorzaken geen uitdroging.
Mythe nr. 5. Koffie wordt nuchter. En dit is een mythe. Het heeft geen zin om alcohol bij de koffie te drinken om nuchter te blijven. Als gevolg van het drinken van alcoholische dranken nemen de parameters van het centrale zenuwstelsel altijd af. En koffie heeft hier op geen enkele manier invloed op.
Mythe nr. 6. Koffie helpt je af te vallen. Is het je opgevallen dat je na een kop koffie geen zin meer hebt in eten? Cafeïne kan de stofwisseling enigszins verbeteren, maar het is niet genoeg om deze drank onderdeel te maken van een effectief dieet. En er is tegenwoordig geen wetenschappelijk bewijs dat koffie tot gewichtsverlies leidt.