Royal aardappelbladerdeeg: zowel voor een etentje als voor iedere dag
Dit is hetzelfde gerecht dat op weekdagen de lunch of het diner kan vervangen, maar het zal ook geweldig staan op de feesttafel als ongebruikelijk bijgerecht.
De bereidingstijd voor dit gerecht, inclusief bakken, bedraagt slechts 45 minuten. Maar slechts 10 minuten hiervan sta je in de keuken. De rest van de tijd is bakken in de oven, wat betekent dat je andere gerechten of andere dingen kunt doen.
Deze braadpan blijft meerdere dagen goed in de koelkast en je kunt eenvoudig een paar eetlepels water toevoegen en opwarmen.
Lees ook deze recepten van mij: aardappelsalade, Zweedse gebakken aardappelen, heerlijke aardappelpuree.
Koninklijk aardappelbladerdeeg
Ingrediënten
voor 4 porties
- verse aardappelen (het is beter om gele variëteiten te nemen) - 1 kilogram;
- spek (of buikspek) - 300 gram;
- cheddarkaas - 300 gram;
- ongezouten boter - 180 gram;
- zout- en pepermengsel - naar smaak.
Belangrijk! Bij het bereiden van koninklijk aardappelbladerdeeg moet je de aardappelen in dunne plakjes snijden.
Kooktechnologie
Was de aardappelen, schil ze (als je jonge aardappelen gebruikt, hoef je ze niet te schillen) en snij ze in dunne ringen.
Snijd het spek of borststuk in kleine blokjes.
Rasp de cheddarkaas op een grove rasp.
Snijd de boter in kleine blokjes.
Plaats in een koekenpan zonder handvat of in een andere bakvorm alle ingrediënten in lagen: wat boter, aardappelen, boter, kaas, spek, aardappelen, enzovoort, meerdere keren, maar de bovenste laag moet uit aardappelen bestaan.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en plaats een bakje met aardappelbladerdeeg.
Bak 25-30 minuten in de oven (afhankelijk van je oven).
Haal het bladerdeeg uit de oven en bestrooi met geraspte kaas en een paar blokjes spek.
Laat iets afkoelen en serveer.