Zo kook je pittige zuurkool in 24 uur: een recept dat zich al tientallen jaren heeft bewezen
Pittige zuurkool is het hele jaar door een heerlijk voorgerecht. Het is ook een uitstekend bijgerecht of een van de ingrediënten in heerlijke salades.
Zolang ik me kan herinneren maakte mijn moeder in de herfst, winter en lente snel pittige zuurkool klaar. In ons land was het gebruikelijk dat zuurkool voor kortstondig gebruik (gekookt en gegeten) is, maar zuurkool voor langdurige opslag.
Pittige zuurkool in 24 uur
Ingrediënten
- Verse kool - 2 kilogram;
- Verse wortelen - 4 middelgrote wortelgroenten;
- Verse knoflook - 5 grote teentjes.
- Voor de marinade
- Water - 1 liter;
- Suiker - 100 gram (een half traditioneel gefacetteerd glas);
- Grof zout - 2 volle eetlepels;
- Zwarte peperkorrels - 10 stuks;
- Kruidnagel - 5 knoppen;
- Droog laurierblad - 4 stuks;
- Plantaardige olie - een half gefacetteerd glas;
- Azijn 9% - een half gefacetteerd glas;
Kooktechnologie
Bereid de marinade voor
Meng in een pan water, suiker, zout, peper, kruidnagel en laurier. Roer en kook gedurende 10 minuten.
Zet het vuur uit. Voeg plantaardige olie en azijn toe aan de pan. Beweging. Laat afkoelen.
Bereid groenten voor
Snijd de kool in kleine reepjes.
Schil de wortels en rasp ze op een grove rasp.
Pel de knoflook en hak fijn.
Kool voor 1-2-3
- Doe de kool, wortels en knoflook in een geëmailleerde pan. Schud alles met je handen. Giet de warme marinade over de groenten.
- Druk de kool met een gewicht aan en laat de marinade volledig afkoelen.
- Doe het in een pot van drie liter en laat het een dag in de koelkast staan.
Na 24 uur is de kool klaar om te eten.
Bewaar in de koelkast onder een normaal deksel.
️Als je van pittigere kool houdt, voeg dan meer knoflook en gehakte rode hete chilipeper toe aan mijn recept.