Een nieuwe favoriet op mijn menu is Feijoada: Braziliaanse bonenstoofpot

Beroemde Braziliaanse stoofpot gemaakt van bonen en vlees. Met rijke smaak en aroma. Dit recept is gemakkelijk thuis te maken en is een waar feest voor je smaakpapillen!

Het is geen verrassing dat dit gerecht het nationale gerecht van Brazilië is.

Wat is feijoada?

Feijoada (uitgesproken als fey-jwa-da) is het nationale gerecht van Brazilië, en wat voor een gerecht is het! Je zou kunnen zeggen dat het in zekere zin een Braziliaanse versie is van de Franse cassoulet, waarbij bonen worden gestoofd met verschillende soorten vlees.

Terwijl cassoulet wordt gemaakt van witte bonen met toevoeging van varkensworst, gans, eend en soms lamsvlees, wordt feijoada gemaakt van zwarte bonen en bevat het een verscheidenheid aan varkensvlees- en rundvleesproducten in gezouten, gerookte en gezouten vorm.

Feijoada wordt meestal geserveerd met gesneden sinaasappels en gestoomde rijst, hoewel gebakken bakbananen en pepers ook veel voorkomende bijgerechten zijn.

Feijoada wordt bijna overal in Brazilië bereid, van het eenvoudigste huis tot het meest verfijnde restaurant in Rio. Vanwege de populariteit hebben sommige restaurants zelfs een “Feijoada-dag”.

Er zijn talloze variaties op feijoada, waarbij elke thuiskok en restaurantchef zijn favoriete combinatie van ingrediënten gebruikt. Maar wat feijoada speciaal maakt, is dat het een verscheidenheid aan vleessoorten combineert: vers, gedroogd, gezouten en gerookt, allemaal samen in één grote pot met hartige kruiden. Het geheel wordt een paar uur gestoofd met zwarte bonen en kruiden.

Waar komt feijoada vandaan?

Er wordt aangenomen dat Feijoada zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw, toen het werd gemaakt van de goedkoopste stukken varkensvlees, zoals de oren, het hoofd, de hoeven en de buik.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van dit gerecht, waarvan er één het verband legt met de 1,3 miljoen slaven die uit Afrika zijn gehaald om op de suikerrietplantages in Brazilië te werken. Bonen waren een hoofdvoedsel waar Afrikanen al bekend mee waren in hun thuisland. En toen ze de overgebleven stukjes varkensvlees kregen, gebruikten ze hun creativiteit om er een gerecht van te maken dat uiteindelijk onderdeel werd van de Braziliaanse cultuur.

Anderen merken de Portugese invloed op. Brazilië stond onder de heerschappij van het Portugese rijk totdat het in 1822 onafhankelijk werd.

Misschien is de oorsprong te wijten aan een combinatie van deze twee theorieën.

Feijoada

Ingrediënten

Serveert 8

  • 450 gram droge zwarte bonen (je kunt ook rode gebruiken);
  • 3 eetlepels plantaardige olie;
  • 400 gram hele varkensschouder (aan het einde van het koken gehakt of in stukjes gesneden);
  • 2 grote uien, in blokjes gesneden;
  • 5 teentjes gehakte knoflook;
  • 200 gram pittige worst (verwijder het omhulsel en snijd in blokjes);
  • 200 gram rookworst (in plakjes gesneden);
  • 200 gram spek, in plakjes gesneden (in kleine stukjes gesneden);
  • 1 gerookte ham (200 gram);
  • 4 laurierblaadjes;
  • Water;
  • 3 blokjes rundvlees buvlas;
  • ½ theelepel zwarte peper
  • Zout naar smaak;
  • Hete saus naar smaak;
  • 1 sinaasappel (gewassen en in plakjes gesneden) - voor serveren.

Kooktechnologie

  1. Week de bonen een nacht in een grote kom water.
  2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem (bij voorkeur gietijzer) op hoog vuur en bak de varkensschouder tot hij aan elke kant bruin is. Verwijder het varkensvlees en zet opzij.
  3. Voeg in dezelfde pan het spek toe en bak tot het licht krokant is (bewaar het vet voor de beste smaak, maar je kunt een deel ervan uitlekken als je dat liever hebt).
  4. Voeg de ui toe en kook tot hij zacht en doorschijnend is, ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook toe en kook nog een minuut. Voeg warme en rookworst toe en kook 5-7 minuten.
  5. Doe het varkensgebraad samen met de gerookte ham terug in de pan.
  6. Giet af, spoel de bonen en doe ze in de pan. Voeg het laurierblad, de zwarte peper en de runderbouillonblokjes toe.
  7. Vul de inhoud van de pan met water tot het vlees nauwelijks onder staat (ongeveer 2 liter).
  8. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat 2 uur sudderen, zorg ervoor dat de bonen gaar zijn.
  9. Ongeveer 1,5 uur na het begin van het koken verwijdert u het varkensvlees, snijdt u het in stukjes en doet u het terug in de pan. Doe hetzelfde met gerookt hamvlees.
  10. Als de feijoada te vloeibaar is, doe dan de deksel op de pan en laat nog ongeveer 20 minuten koken, zodat een deel van de vloeistof kan verdampen.
  11. Voeg indien nodig meer zout naar smaak toe. Voeg wat hete saus toe. Gooi het laurierblad weg.

Serveer met gestoomde rijst en verse sinaasappelschijfjes.