Je plande de bonen voor de lunch, maar helaas vergat je ze te weken? Sommigen koken tot vier uur. Je kunt je tijd kort houden. We vertellen je hoe het moet.
Het lijdt geen twijfel dat bonen onze gezondheid ten goede komen, dus we moeten er regelmatig van genieten. Bovendien zijn ze erg lekker en kunnen ze op vele manieren gecharmeerd worden. Uitstekend zijn de Mexicaanse manier met pittige worst. Of gewoon zuur. Of ze kunnen gehaktballen, pannenkoeken en andere lekkernijen maken. Bijvoorbeeld van kikkererwten of mungobonen bereid je ook een heerlijk dessert. Maar als we vergeten om de bonen te weken, kan de kooktijd strekken. Gelukkig kan deze tijd veel worden verminderd, hoe precies?
Kookbonen zonder te weken
Voor sommige peulvruchten is het raadzaam dat u ze zeven uur weken. Bijvoorbeeld adzukibonen of nieren. Kikkererwten hebben 12 uur nodig. Als u deze stap bent vergeten, kunt u uw kooktijd op verschillende manieren inkorten. Bijvoorbeeld door de bonen in een zeef onder stromend water te wassen en in een pot te gieten. Ga verder om water aan te brengen tot 2 cm boven de bonen. Voeg laurierbladeren, uien, oregano toe en kook 10 minuten. Haal ze dan uit de kookplaat en laat ze een uur rusten.
Eetbare soda en mineraalwater
Sommige van het advies van de dame raadt het toevoegen van eetbare soda aan de peulvruchten. Maar het werkt ook, maar wist je dat het vitaminen vernietigt? Vooral dan vitamine B. Veel beter als je wilt versnellen koken, gebruik mineraalwater in plaats van gewoon water. Het bevat zouten en andere stoffen die het verzachtende proces versnellen. Voeg drie eetlepels plantaardige olie toe aan de mineraalwaterpot.
Druk pot is de beste oplossing
Een drukfornuis krijgen is het beste ooit. Bonen worden over anderhalf tot twee uur rustig gekookt. Dat is zeker een snelle tijd. En hoe maak je bonen in zo'n pot? Eerst doorspoelen en dan in de pot gieten. Voeg water, een lepeltje olie en specerijen toe aan uw smaak. Zet aan en kook tot zacht.
Waarom het raadzaam is om bonen van tevoren te weken
Dankzij lang weken, je ontdoen van oligosacchariden bonen die oplosbaar zijn in water en opgeblazen veroorzaken. Water wordt uitgestort na het weken en bonen worden gespoeld. Ze zijn dus grotendeels ontdaan van deze stoffen. Ongetwijfeld, weken zal ook verminderen kooktijden. En de bonen zijn niet gekraakt door deze stap. Als het je overkomt, kun je regelmatig zeggen dat je de bonen niet laat weken, bijvoorbeeld neem de tijd in het weekend en kook de hele halve kilo bonen. Laat ze dan afkoelen, zet ze in dozen en zet ze in de vriezer. Trek ze er zo nodig uit.