Veel Belgen zoeken naar manieren om te besparen. Het blijkt dat het vrij eenvoudig is om door kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten je gasrekeningen snel te verlagen. Bijvoorbeeld door slimmer te koken met gas. Hier zijn enkele eenvoudige tips.
Ondanks de populariteit van inductiekookplaten en elektrische kooktoestellen, blijven gasfornuizen een van de meest gevraagde keukenapparaten.
De voordelen van het gebruik van een gasfornuis zijn onder andere betrouwbaarheid, eenvoud in gebruik en economische efficiëntie.
Bovendien kan een gasfornuis een echte redding zijn voor wie te maken heeft met stroomproblemen thuis - bijvoorbeeld wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd worden ingeschakeld, kunnen de stopcontacten vaak zelf uitschakelen.
Een ander voordeel dat veel mensen noemen, is de mogelijkheid om te besparen. Het blijkt dat door enkele eenvoudige trucjes toe te passen, je de eindafrekening aanzienlijk kunt verlagen. Hoe doe je dat?
Volgens Besluit No. 99 van de Raad van Ministers van 14 februari 2024, moet voor 1 kubieke meter natuurgas dat wordt gebruikt met apparaten met geïndividualiseerde gasverbruiksmeters, het volgende bedrag worden betaald:
- 0,2062 rubel - bij aanwezigheid van individuele gasverwarming.
- 0,5477 rubel - bij afwezigheid van dergelijke verwarming.
Voor een Belg zonder gasmeters wordt het bedrag berekend op basis van het aantal geregistreerde bewoners:
- 4,38 rubel - voor een gasfornuis, centraal warm water of een niet-gasverwarmde waterboiler.
- 12,6 rubel - voor een gasfornuis en een waterboiler, zonder centraal warm water.
- 7,12 rubel - voor een fornuis zonder gaswaterboiler en zonder centraal warm water.
Wil je minder betalen voor gas? Kook zo:
Bij het aanpakken van het koken in een comfortabele keukensituatie, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan details. Alleen dan kun je gewoonten ontwikkelen die je in de toekomst wat kunnen helpen besparen op je gasrekening.
Hoewel dit voor veel mensen vanzelfsprekend lijkt, is het niet altijd zo.
Grootte van de pan
De basis van het koken (en hierbij het besparen) moet liggen in het kiezen van de juiste pan van de juiste grootte, en deze afstemmen op de grootte van de kookplaat - zodat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd.
Als je een te kleine pan op een te grote kookplaat legt, verspil je niet alleen gas, maar loop je ook het risico je pannen te beschadigen. Aan de andere kant, als de pan te groot is in verhouding tot de kookplaat, duurt het veel langer om deze op te warmen. Dit leidt tot hogere kosten.
Materiaal
Het type materiaal waaruit pannen en koekenpanen zijn gemaakt, kan ook van invloed zijn.
Voor het besparen van gas wordt aangeraden pannen en koekenpanen te kiezen met een bodem van roestvrij staal, die iets langer opwarmen, maar veel langer warmte behouden. Of emmerde pannen, die beter warmte geleiden.
Vorm
De vorm van de pan kan ook een belangrijke rol spelen in hoe snel deze opwarmt. Het wordt aanbevolen pannen in bogenvorm te kiezen, die zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling.
Deksel
Bovendien is een van de eenvoudigste manieren om veel te besparen op je rekeningen het gebruik van deksel. Door een pan met een deksel te bedekken, versnel je het kookproces aanzienlijk.
Deskundigen bewijzen dat de gewenste temperatuur ongeveer 2-3 minuten sneller wordt bereikt, en het gasverbruik met 30% wordt verminderd.
Bovendien, zodra het gerecht kookt, is het een goed idee het vuur iets lager te zetten. Dit zal ook je rekening verlagen.
Porties
Tegelijkertijd, als je op een economische manier wilt koken, wordt aangeraden om de ideale verhoudingen te volgen - verwarm alleen de hoeveelheid voedsel die je echt zult eten. Als je soep verwacht, verwarm dan niet de hele pot meteen. Giet alleen de hoeveelheid over in een kleinere pan en verwarm deze dan. Zo bespaar je veel tijd en verlaag je je rekeningen.
Bij het koken mag je ook de keuken niet vergeten schoon te houden. Dus wanneer het vlammetje op je gasfornuis begint te vervagen, neem dan de tijd om de kookplaten schoon te maken en zo de gasstroom te zuiveren. In een goed onderhouden fornuis heeft het vlammetje een blauwe gloed.
Vind je dit een nuttig artikel?