Veel consumenten bewaren hun groenten in de koelkast, en dat is inderdaad een eenvoudige en toegankelijke manier om voedselversheid te verlengen. Toch is de koelkast, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet geschikt voor tomaten. Waar moet je ze dan wel bewaren om hun smaak en versheid langer te behouden?
Of je nu zelf tomaten teelt of ze op de markt of in de winkel koopt, het is belangrijk om ze goed te bewaren. Door de juiste bewaarmethoden toe te passen, behoud je niet alleen de smaakkwaliteit, maar bescherm je het product ook tegen snelle bederving.
Veel Belgen leggen tomaten instinctief in de koelkast, wat echter verre van de beste oplossing is.
Waarom mag je tomaten niet in de koelkast bewaren?
Terwijl veel groenten in de koelkast bewaard moeten worden, geldt dat niet voor tomaten. Je hebt waarschijnlijk zelf al gezien dat tomaten uit de koelkast snel schimmelen en hun smaak en textuur verliezen, waardoor ze 'glasig' worden. Dit kan een uitzondering of een teken van een niet zo kwalitatief product lijken, maar in werkelijkheid komt het door een specifieke enzym die in tomaten aanwezig is.
Dit enzym reageert slecht op koude, wat leidt tot de afbraak van celmembranen en verandert het fruit in een papje of meelige massa.
Het bewaren van tomaten in een zak is nog schadelijker voor hun kwaliteit. Door de groenten in een zak te leggen, creëer je de slechtste omstandigheden voor hen, aangezien je de vrije luchtstroom blokkeert, wat vocht (en als gevolg daarvan schimmel) zal bevorderen.
Hoe moet je tomaten juist bewaren?
Ongeacht of je rijpe of onrijpe tomaten koopt, moet je ze bij kamertemperatuur bewaren.
Om te voorkomen dat tomaten te rijp worden en te zacht worden, houd ze uit de directe zon.
Een goede optie is om de groenten in een schaduwrijke plek op de keukentafel te plaatsen, bijvoorbeeld in een geweven of keramische mand met gaten. Zo zorg je voor een vrije luchtstroom en het is gemakkelijk om de tomaten te pakken.
Wat moet je doen met overrijpe tomaten?
Mensen die tomaten op hun eigen tuinperceel teelt, komen vaak in de problemen met overrijpe tomaten. Vaak is de oogst zo overvloedig dat het niet snel genoeg gegeten kan worden, en de vruchten worden zacht en ongeschikt voor salades.
In dat geval kun je er ketchup of tomatensaus van maken, of ze gebruiken voor het bereiden van pizza.
Als je weet dat je de groenten niet snel zult opeten, kun je ze voor ze te zacht worden invriezen. Ja, bevroren tomaten zullen niet zo lekker zijn als verse, maar je kunt ze succesvol gebruiken in het bereiden van pizza, gebakken vlees en andere gerechten.
Als je niet alle tomaten van je tuinperceel kunt opeten voordat ze zacht worden, heb je geluk: ze kunnen ingevroren worden. Hoe bevries je tomaten?
- Begin met het blancheren van hele tomaten door ze 30 seconden te koken in kokend water om de schil te verwijderen.
- Snijd ze in plakjes en plaats ze op een met voedselfolie beklede bakplaat (om te voorkomen dat de groenten aan de plaat plakken), en vries ze vervolgens in. Wanneer de tomaten zijn opgedroogd en vast aan elkaar zijn gehecht, kun je ze in vriesvriendelijke zakken doen en de bewaardatum aantekenen.
- Bevroren tomaten kun je in de vriezer bewaren tot 12 maanden (als ze langer bewaard worden, verliezen ze hun smaak).
Wat vind je van dit nieuws?