Zelfs het meest smakelijke visgerecht kan verpest worden door botten. Het uitkiezen van botten is geen vanzelfsprekend en esthetisch plezierig werk. Maar je hoeft niet af te zien van de gezonde en heerlijke vis - er zijn manieren om botten gemakkelijk en snel te verwijderen.
Waarom botten uit vis verwijderen?
Visbotten kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mensen. Met name grote botten kunnen vastzitten in de keel of slokdarm, wat pijn en moeite bij het slikken veroorzaakt.
Bovendien kunnen visbotten de slijmvlies van de maag en darmen beschadigen, wat het risico op ontsteking en zelfs bloedingen vergroot.
Het is ook de moeite waard om op te merken dat sommige vissoorten toxische stoffen bevatten die zich kunnen ophopen in de botten. Tonijn en makreel, bijvoorbeeld, kunnen mercuur bevatten, wat bij opname door de mens tot vergiftiging kan leiden.
Dus voordat je vis bereidt, is het belangrijk om te controleren of er botten in zitten en deze te verwijderen.
Belangrijk: Botten zijn vooral gevaarlijk voor kinderen en ouderen.
Botten uit zalm verwijderen
Zalm is een van de populairste vissoorten, die zowel als hoofdgerecht als ingrediënt in verschillende hapjes en salades wordt gebruikt. Maar zalm heeft veel grote en kleine botten, wat het koken bemoeilijkt. Er zijn enkele manieren om snel en gemakkelijk botten uit zalm te verwijderen. We stellen een van deze methoden voor.
Tip: Voor het verwijderen van dergelijke harde visdelen, zoals kieuwen, vinnen, ribben en staart, is het beter om keukenknippers te gebruiken om je mes niet te verzwakken voor fijner werk.
Voor het verwijderen van kleine botten uit vis heb je een scherp mes en een beetje geduld nodig. Hier is een stapsgewijze handleiding:
Leg de vis op een snijplank, snij met een scherp mes het hoofd af en snij het buikholte open vanaf de staart. Verwijder de organen en spoel het visfilet af met stromend water. Tip: Bedek de snijplank met een voedselveilig plastic vuilniszak of leg er een plastic bakje op. Na het snijden van de zalm kun je het zakje of de bakje voorzichtig van de snijplank verwijderen met het ingewanden.
Met je duim en wijsvinger begin je voorzichtig de wervelkolom en ribben van de zalm te verwijderen. Door deze beweging door te voeren, kom je bij de staart aan en snij je de verwijderde wervelkolom af. Als je alles goed hebt gedaan, blijft er op de snijplank een botervrij fillet over.
Sommige kleine botten kunnen in de staartregio achterblijven - deze kun je gemakkelijk met de hand of met een pincet verwijderen.
De vis is nu klaar voor verdere bereiding of kooktoepassingen.
Botten uit grote vis verwijderen
Deze methode is geschikt voor rode vis, evenals voor grote zoet- en zoutwatervissen.
Bedek de snijplank met een voedselveilig plastic vuilniszak of leg er een plastic bakje op. Leg de vis erop en verwijder het hoofd. Als de vis niet geput is, verwijder dan de ingewanden en spoel het buikholte af.
Als dat nodig is, verwijder dan voorzichtig de huid van de vis.
Snij met een scherp mes een snede langs de rug van de vis, van het hoofd naar de staart. Snij met keukenknippers de ribben los van de wervelkolom bij de rug.
Verwijder vervolgens het fillet met een scherp mes, beginnend in de kopregio. Het is het beste om hiervoor een speciale visfiletmes te gebruiken.
Snij voorzichtig het buikholte van het fillet af met de huid en kleine ribben.
Bij rode vis en andere soorten blijven er na het verwijderen van de wervelkolom en ribben botten in de rug. Deze zijn lastig met de hand te verwijderen, dus gebruik dan een handpincet, een braadpincet, een medische pincet of gewone platte tangen.
Voer het mes langs de rug in tegengestelde richting van de botten om ze beter zichtbaar te maken - zo zal het makkelijker zijn ze eruit te halen.
Pak het bot vast met het hulpmiddel en trek het niet omhoog, maar bijna parallel met de snijplank, zodat het bot makkelijker loslaat. Als je geen geschikt hulpmiddel hebt voor het verwijderen van botten, kun je een klein stukje fillet offeren en met het mes een deel van het vlees met botten eruit snijden.
Spoel het fillet af en droog het af met keukenpapier voor verdere bereiding.
Op dezelfde manier kun je grote en kleine botten verwijderen uit zoet- en zoutwatervis.
Hoe verwondingen bij het snijden van vis voorkomen?
Bij het werken met vis moet je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen om verwondingen te voorkomen:
- Gebruik een scherp mes: Een boter mes kan glijden en je snijden.
- Draag handschoenen: Bescherm je handen tegen snijwonden.
- Werk op een schone oppervlak: Zorg dat er niets is dat het snijden kan belemmeren.
- Snij op een vlak oppervlak: Dit helpt om te voorkomen dat de vis glijdt en vermindert het risico op verwondingen.
Het is het meest verstandig om vis van de staart naar het hoofd te snijden - zo wordt het risico op verwondingen verminderd.
Hoe vind je deze informatie?