Zoete aardappelen zijn een essentieel ingrediënt in veel populaire gerechten. Maar het bereiden ervan kan vaak uren duren, aangezien ze meestal ongeveer een uur koken. Er is echter een eenvoudige en efficiënte manier om deze groente snel te bereiden, waardoor je geen afwas hoeft te doen.
Zoete aardappelen hebben een speciale plaats in de keuken van veel Belgen. Ze zijn onmisbaar voor gerechten als vinaigrette, borscht, koude salade of de beroemde selderij onder schil. Het bereiden van elk gerecht met zoete aardappelen gaat echter vaak gepaard met een langdurig bereidingsproces voor deze groente.
Normaal gesproken wordt de wortel in een pan geplaatst, op het fornuis gezet en langdurig gekookt. Om te zorgen dat de zoete aardappel zacht is en voldoende gekookt, moet je minstens 30-40 minuten wachten. Als de wortels groot zijn, kan het proces zelfs meer dan 60 minuten duren.
Een ander nadeel van deze procedure is de vuil geworden pan die na het koken moet worden schoongemaakt. Het verwijderen van het aan de wanden van de pan gevormde afval kan veel moeite kosten. Maar er is een eenvoudige en effectieve manier om dit probleem te vermijden en tegelijkertijd zachte en gemakkelijk te reinigen groenten in korte tijd te krijgen.
Hoe kook je zoete aardappelen in 10 minuten? Gebruik een magnetron
Voor deze truc heb je een magnetron, een celofaan zak en water nodig.
Begin met het zorgvuldig wassen van de groenten en leg ze in de zak. Plaats de zak met zoete aardappelen in een glazen kom, giet er een kop water over en bind de zak dicht met een knoop. Maak in de zak enkele gaten voor de stoom te kunnen ontsnappen.
Plaats het gerecht 10 minuten in de magnetron om het te verwarmen. Na de tijd de groenten controleren op gaarheid met een mes. Als de zoete aardappelen nog steeds stevig zijn, zet ze dan nog enkele minuten in de magnetron.
Het kan iets langer duren om de groenten te bereiden als de wortels groot of oud zijn. Deze methode is het beste geschikt voor kleine hoeveelheden zoete aardappelen.
Na het koken het water uit de groenten gieten en laten afkoelen. De zoete aardappelen zijn nu klaar om gebruikt te worden in je gerecht.
Je kunt zoete aardappelen nog sneller in de magnetron koken door in plaats van een zak een bakvorm voor het bakken te gebruiken en de groente in meerdere stukken te snijden.
Recept voor zoete aardappelen 'zoals in een restaurant'
Het is de moeite waard op te merken dat sommige mensen misschien niet van de smaak van in de magnetron of pan gekookte zoete aardappelen houden. Als je de tijd hebt, kun je proberen deze groente op een manier te bereiden die zijn smaak maximaliseert en de kleur behoudt.
Voor deze methode is het het beste om de zoete aardappelen in aluminiumfolie te bakken.
Snijd de folie in stukken van de juiste grootte, giet er olijfolie over en bestrooi met zout en suiker.
Leg de zoete aardappelen erop en smeer ze extra met olijfolie en bestrooi ook met zout en suiker.
Wikkel de groenten in de folie, leg ze op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende een uur.
Na de tijd de prikker test doen om te controleren of de groenten gaar zijn. Deze moet er gemakkelijk in kunnen.
Deze methode helpt om alle nuttige eigenschappen van de groente te behouden en geeft hem een bijzondere, rijke smaak. Bovendien bakken zorgt er ook voor dat je geen afwas hoeft te doen, in tegenstelling tot koken.