Elke herfst vullen veel mensen hun voorraadkast met heerlijke zelfgemaakte conserven voor de winter. Maar na verloop van tijd begint roest zich te vormen op de deksels, wat hun uiterlijk en zelfs structuur aantast. Waarom gebeurt dit en hoe kun je je conserven beschermen tegen roest? Gebruik deze eenvoudige truc, waarvoor je slechts één huishoudelijk voorwerp nodig hebt.
Waarom rijzen de deksels van conserven met wintervoedsel op?
Metalen en schroefdeksels van conserven kunnen om verschillende redenen roesten:
- Vocht: Vocht die op de deksels terechtkomt, kan roest bevorderen. Dit is vooral relevant als de conserven in een vochtige of natte ruimte worden opgeslagen.
- Kwaliteit van het oppervlak: Sommige deksels hebben mogelijk een onvoldoende beschermende afwerking, waardoor ze vatbaarder zijn voor roest. Als de beschermende lagen beschadigd zijn, wordt het metaal kwetsbaar.
- Zuurheid van producten: Sommige producten, vooral die met azijn of zuren, kunnen met het metaal reageren en roest bevorderen.
- Temperatuurveranderingen: Deze kunnen leiden tot condensatie van vocht op de deksels, wat ook het risico op roest vergroot.
Daarom wordt aangeraden om conserven in een droge en koele ruimte op te slaan en kwalitatief goede deksels te gebruiken voor het conserveren van voedsel.
Hoe bescherm je deksels tegen roest?
Er bestaat echter een eenvoudige truc die de deksels en conserven kan redden. Alles wat je hoeft te doen is een kleine polyethyleen zak over elke conservenlegger te schuiven en deze stevig vast te binden met een knoop.
Op deze manier zullen de deksels zelfs na een jaar niet roesten. Ze zijn dan ook geschikt om op tafel te serveren of te geven aan vrienden en kennissen.
Als je geen kleine zakjes hebt of ze niet wilt gebruiken, kun je het ook op een andere manier aanpakken. Neem een grote zak uit een winkel, snij deze in kleine rechthoeken en bind deze om de deksels. Je kunt ook de goedkoopste eenmalig gebruiksvriendelijke tafelkleedjes kopen.
Sommige mensen raden ook aan om de conserven simpelweg in paraffine te dompelen, zoals op de video hieronder te zien is.
Vind je dit een nuttig advies?