Hoe te doen met overgebleven theezakjes: een eenvoudige oplossing voor verstopte afvoeren

Hoe te doen met overgebleven theezakjes: een eenvoudige oplossing voor verstopte afvoeren

Waar moet je de resten van je theezakjes heen?

Het is een lastige vraag als je thee bereidt zonder zeef, door de blaadjes rechtstreeks in je kopje of Franse pers te doen. De resten in de gootsteen gooien is geen optie, want de theeblaadjes kunnen de afvoeren verstoppen. Ook wil je ze niet zomaar in de prullemmer gooien, omdat er meestal nog water aan de bodem zit (dat niemand drinkt om de theeblaadjes te voorkomen). Maar er is een eenvoudige manier om de theezakjes te verwijderen.

De eenvoudigste manier om theezakjes te verwijderen zonder de afvoeren te verstoppen is door papieren keukenpapier of doekjes te gebruiken.

Vouw ze in lagen in de gootsteen en giet de theezakjes er rechtstreeks op. Knijp goed en gooi ze dan in de prullemmer.

De afvoeren zullen je dankbaar zijn, en er ontstaat geen onaangename waterstofschuim in de prullemmer.

Overigens hoef je theezakjesresten niet per se weg te gooien. Er zijn veel manieren om ze te hergebruiken.

Een voedende scrub

Dankzij de verschillende stoffen in theeblaadjes is theezakjesresten effectief bij het verwijderen van oude huidcellen en het reinigen van je gezicht. Daarnaast heeft theezakjes-exfoliatie een verfrissende en toniserende werking en verbetert het de bloedcirculatie in je huid.

Voor dit doel is het het beste om groene theeblaadjes te kiezen, die rijk zijn aan verschillende vitaminen. De zachte en vochtige blaadjes zijn ideaal voor het maken van een scrub zonder extra toevoegingen.

Compressen voor vermoeide ogen

Een andere toepassing van theezakjesresten is een compress voor zwelle en vermoeide ogen. Dankzij het hoge tanninegehalte in thee werkt het effectief bij het verminderen van alle soorten zwelling.

Het maakt niet uit welk soort thee je gebruikt - zwart of groen.

Voor het bereiden van deze behandeling heb je wat wattenstaafjes nodig.

Het is belangrijk dat de thee kamertemperatuur heeft. Bovendien mag de thee niet geurend zijn, want dat kan irritatie veroorzaken.

Huishoudelijke schoonmaak

Blijkbaar kun je theezakjesresten ook gebruiken voor huishoudelijke schoonmaak, omdat ze ook als ontvettend middel werken. Simpelweg de zakjes met water verzadigen en enkele uren (of 's nachts) laten staan, dan zeiverniet.

Voor een beter resultaat voeg je een beetje azijn en enkele druppels natuurlijk etherisch olie toe aan de oplossing. De ecologisch vriendelijke reinigingsvloeistof is klaar! Het enige dat overblijft is een microvezeldoekje natmaken en de besmeurde glasoppervlakken ermee af te vegen.

Bovendien is theezakjesresten ideaal voor het schoonmaken van roestige bestek of roestige voorwerpen. Polijst ze met een doekje dat nat is gemaakt met water uit opnieuw geweekt theezakjes.

Een natuurlijk meststof voor planten

Als je groenten in de tuin kweekt of planten in potten binnen, kun je theezakjesresten gebruiken om ze te bemesten. Deze vorm van bemesting wordt vooral aanbevolen voor planten die van een licht zure bodem houden (zoals rozen, azaleen of varens). Dit komt door de theïne in thee, die de zuurgraad van de grond iets verhoogt.

Bereid de thee opnieuw, laat hem afkoelen en besproei je planten er dan mee.

Bovendien kun je theezakjesresten mengen met aarde of ze gebruiken als bodembedekking in een pot. De resten verrijken niet alleen de bodem met mineralen en organische stoffen, maar ze houden ook ongedieren en insecten op afstand.

Vorige publicatie: Bewaar aardappelen met kruidenbladeren om uitloop te voorkomen: een oude truc van onze grootouders

Volgende publicatie: Hoe te voorkomen dat olie tijdens het bakken van vis en gehakt spettert

Gerelateerde publicaties