Mollengrond: hoe te gebruiken

Mollengrond: hoe te gebruiken

Mollen zijn dieren die gekenmerkt worden door sterke voorpoten. Dankzij die poten zijn deze dieren perfect aangepast aan graven. Op zoek naar voedsel maakt de mol lange gangen-labyrinten in de grond. Ze kunnen zich op een diepte tot 60 cm bevinden. Als gevolg van het graven komt de mol overtollige grond tegen, die hij naar de oppervlakte gooit. Hierdoor ontstaan er veel heuvels in de moestuin. Hoe molgrond nuttig kan zijn bij het tuinieren, lees je in ons artikel.

Ervaren bloemenkwekers weten uit eerste hand hoe waardevol zulke grond is. Het is de ideale component voor een grondmengsel van hoge kwaliteit. We vertellen je in meer detail hoe je de grond uit mollengaten op de juiste manier kunt gebruiken.

Wat is goede mollengrond: het gebruik ervan

Voordelen van de grond

  • Verbetert de grond. De aarde uit mollengaten heeft unieke eigenschappen. Immers, tijdens het graven van holen vermengen de dieren de bovenste grondlaag met diepe lagen, waardoor deze verrijkt wordt met mineralen en de structuur verbetert. Hierdoor wordt de waterdoorlatendheid vergroot en kunnen planten meer voedingsstoffen opnemen.
  • Maakt het gebruik van kunstmest overbodig. Veel planten hebben speciale aangekochte producten nodig om de grond te helpen verrijken. Deze functie wordt echter ook uitgevoerd door mollen. Daarom wordt de grond uit hun holen gekenmerkt door een verhoogde vruchtbaarheid. Het is dus niet nodig om kunstmest te gebruiken.

Gebruikskenmerken

Tijdens het graven reinigen mollen de grond van larven en maken deze ook goed los, waardoor de waterdoorlatendheid van de grond verbetert. Ook zitten er in de grond uit de holen van dit dier geen onkruidzaden en allerlei ongedierte. Daarom hoeft het niet al te grondig gedesinfecteerd te worden.

Vergeet niet dat het onmogelijk is om de grond uit mollengaten in pure vorm te gebruiken voor het kweken van zaailingen. Neem bladhumus, compost en turf. Meng ze met de grond uit molsholten. Combineer het resulterende mengsel vervolgens met zand of vermiculiet. De ideale grond voor het kweken van verschillende gewassen en bloemen is klaar. Belangrijk: molaarde in zo'n mengsel mag niet meer dan 30% zijn.

Natuurlijk, zelfs met al het nut van de grond van mollengaten, kunnen dergelijke dieren geen welkome gasten worden genoemd, noch in de tuin, noch in de moestuin. Denk er bij de bouw van composters en warme bedden aan hoe belangrijk het is om een speciaal rooster op de bodem te leggen. Dit zal helpen om je gewas te beschermen tegen mollen die actief in de grond graven. Je kunt ook gebruikmaken van vibro-sonic repellers. Deze zijn niet schadelijk voor de mollen, maar verjagen ze alleen van je gewassen.

Vorige publicatie: Kokoswater: hoe gebruik je het?

Volgende publicatie: Khyczyny met kaas en kruiden

Gerelateerde publicaties