Lyutenitsa op Bulgaarse wijze gemaakt van paprika en aubergines

Lyutenitsa op Bulgaarse wijze gemaakt van paprika en aubergines

Ik kan niet zeggen dat we fans zijn van de Bulgaarse Lyutenitsa. Alleen daarvoor hadden we een pittig voorgerecht bereid, met hete pepers, maar toen kwamen we een ander recept tegen, zonder, en wilden het meteen proberen. In Bulgarije wordt Lyutenitsa Tsarskaya genoemd, waar het bereiden van de saus een traditie is die door de voorouders is vastgesteld, wanneer de hele familie samenkomt. Het woord "lyutenitsa" betekent "fel, scherp". Sterker nog, de saus hoeft niet pikant te zijn. Er zijn recepten met een delicate smaak; deze snack wordt op sandwiches gegeten.

Er zijn verschillende varianten van het Bulgaarse voorgerecht, dat is gebaseerd op gebakken paprika. Er zou iets meer paprika moeten zijn, maar de verhouding van de overige componenten kan naar eigen goeddunken worden gekozen. Het belangrijkste kenmerk van het recept is het bakken van de belangrijkste groenten: aubergines en paprika's; dit geeft het voorgerecht een unieke smaak.

Bulgaarse Lyutenitsa met peper en aubergine

Nemen:

  • Aubergines – 1,2 kg.
  • Paprika – 1 kg.
  • Tomaten – 1,5 kg.
  • Wortelen – 300 gr.
  • Knoflook – 7-8 teentjes.
  • Zout - 2-3 el. lepels.
  • Suiker – 3 el. lepels.
  • Azijn 9% – 2 el. lepels.
  • Paprika – theelepel.
  • Zwarte peper – 12 theelepels.
  • Peterselie – 0,5 bosje.
  • Plantaardige olie – 50 ml.

Indien gewenst kunt u een paar hete peperpeulen aan de lyutenitsa toevoegen.

Stap voor stap recept:

Leg de paprika's en aubergines op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak in de oven tot ze zacht worden. Het is niet nodig om te bakken totdat het volledig gaar is, aangezien we deze groenten in de toekomst zullen stomen.

Plaats het in een gewone plastic zak en knoop deze stevig vast. Laat ze volledig afkoelen en pel ze dan pas, waarbij je het vruchtvlees scheidt.

Snijd het fijn of pureer het met een blender.

Spoel de tomaten.

Snijd in plakjes. Haal de tomaten door een blender of vleesmolen en verander ze in puree.

Rasp wortels met middelgrote spaanders

Bak in een koekenpan in olie.

Doe de tomaten in een pan en breng aan de kook. Kook op laag vuur gedurende 20 minuten. Voeg gebakken wortels, gehakte knoflook en aubergine toe aan de pan.

Giet de olie erbij en breng op smaak met de kruiden die in het recept staan ​​vermeld. Na het koken 10 minuten laten sudderen. Voeg azijn toe en roer. Kook nog 5 minuten. Voeg indien nodig meer tijd toe om de saus tot de gewenste dikte te laten inkoken.

Schakel uit, verdeel in potten en sluit op welke manier dan ook.

Veel succes met je voorbereidingen!

Ik neem geen afscheid, ik wacht tot je me bezoekt, ik beloof je dat ik je heerlijk eten zal blijven geven. Eet smakelijk, moge elke dag vreugdevol zijn, en de Bulgaarse Lyutenitsa gemaakt van peper en aubergine zal je hierbij helpen

zelfgemaakt.

Vorige publicatie: Plantaardige kaviaar voor de winter zonder azijn

Volgende publicatie: Aubergines zoals champignons met mayonaise voor de winter

Gerelateerde publicaties