Adjika in het Georgisch - 3 beste recepten voor de winter

Adjika in het Georgisch - 3 beste recepten voor de winter

Georgiërs zijn ervan overtuigd dat ze hun lange levensduur te danken hebben aan het eten van een verscheidenheid aan hete en pittige smaakmakers. En ze zijn erg trots op hun adjika en noemen het ‘Adjika van de lange levers’. De smaakmaker is universeel en zal nooit misstaan ​​op tafel. Doe het in soepen, bereid sauzen, bak er vlees mee, gebruik het als marinade voor op de barbecue. En liefhebbers van extreme smaken smeren het op brood en genieten er gewoon van.

Elke Georgische familie heeft zijn eigen geheim bij het bereiden van de smaak, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Je kunt er tientallen proberen, maar je kunt nog steeds niet beslissen welke de beste is. Toegegeven, er zijn verschillende kenmerken die echte klassieke adjika in het Georgisch verenigen. De traditionele samenstelling bevat bijvoorbeeld altijd hete pepers en knoflook, veel kruiden en vaak noten en paprika. Maar tomaten zijn niet inbegrepen, hoewel deze optie ook te vinden is, omdat de moderne keuken niet strikt voldoet aan de kookkanonnen. Ook worden zelden azijn en suiker toegevoegd.

Mingrelse adjika

  • Nemen:
  • Droge chilipeper (met zaden) - 100 gr.
  • Knoflook – 50-80 gr.
  • Koriander - 20 gr.
  • Utskho-suneli (blauwe fenegriek) - 30 gr.
  • Imereti saffraan (goudsbloembloemen) - 10 gr.
  • Zout - 80 gr.

Stap voor stap recept:

Doe de droge hete pepers in een geschikte bak en giet er kokend water overheen.

Laat de paprika’s en zaden 30 minuten op het aanrecht staan, zodat ze kunnen opzwellen en zacht worden.

Maal het korianderzaad en de gedroogde goudsbloembloemblaadjes met een koffiemolen.

Als de peper goed zacht is, doe je hem in een zeef. Zet de vloeistof voorlopig opzij, we hebben deze later nodig.

Doe de paprika's in een blenderkom.

Voeg knoflook toe, snijd in plakjes.

Plus alle droge ingrediënten: peper, utskho-suneli, koriander, saffraan en zout.

Giet een paar lepels van de resterende peperinfusie in de kom.

Gebruik een blender om tot een pasta-consistentie te malen. Voeg eventueel nog wat peperinfusie toe.

Plaats de afgewerkte adjika in potten.

Giet er 1 eetlepel zonnebloemolie overheen zodat de kruiden niet uitdrogen. Bewaar in de koelkast.

Let op!!! Verse bittere paprika wordt nooit in Georgische adjika gedaan; hij moet minimaal een paar dagen worden gedroogd of in de zon worden gedroogd. Hierdoor wordt de smaak pittiger. Maar als je wilt dat het minder krachtig wordt, laat de paprika's dan een paar uur in koud water weken.

Georgische adjika met walnoten

Goddelijke smaakmaker, zonder welke geen enkel Georgisch feest kan.

Wij nemen:

  • Hete bittere peper – 500 gr.
  • Knoflook – 200 gr.
  • Walnoten – 100 gr.
  • Zout – 170 gr.
  • Tijm, gedroogd – 3 theelepels.
  • Koriander - 250 gr.
  • Khmeli-suneli-kruiden – 30 gr.

Voorbereiding:

  1. Verdeel de peulen in verschillende delen en maal ze in een blenderkom. Bepaal zelf of u het zaaddeel verwijdert of laat staan.
  2. Pons gepelde knoflook en verse koriander.
  3. Hak de noten fijn of doe ze door een blender.
  4. Voeg de bereide ingrediënten toeu in de algemene container.
  5. Breng op smaak met kruiden en voeg zout toe. Roer en pas de smaak van adjika aan met zout.
  6. De afgewerkte smaak moet 2 dagen trekken, daarna zal de smaak volledig gestabiliseerd zijn.

Droge adjika in het Georgisch voor de winter - traditioneel recept

In wezen is het een ‘uitholling’ met alles wat dat met zich meebrengt. Verwijst naar de klassieke droge Georgische smaakmaker.

Wij nemen:

  • Hete peper – 250 gr.
  • Knoflook – 2 teentjes.
  • Utskho-suneli – 2 el. lepels.
  • Verse basilicum, koriander - een grote bos.
  • Gedroogde basilicum, dille - 2 el. lepels (gehakt).
  • Grof zout - 100 gr.

Voorbereiding:

  1. Maal hete pepers samen met knoflook met een vleesmolen. Blader door verse basilicum en koriander.
  2. Doe samen in een kom. Voeg gedroogde kruiden, utskho-suneli toe en roer heel goed.
  3. Voeg een paar eetlepels zout toe, roer en proef. Ga door met toevoegen totdat je tevreden bent met de smaak van adjika. In de juiste adjika is het zout volledig opgelost. Zodra het stopte en er kristallen achterbleven, was dat genoeg.
  4. Plaats het mengsel op een bakplaat. Plaats in de voorverwarmde oven op 50 o C. Droog gedurende 2 uur.
  5. Doe de droge adjika in een pot en bewaar deze op een koele plaats.

Ik neem geen afscheid, ik wacht tot je me bezoekt, ik beloof je dat ik je heerlijk eten zal blijven geven. Eet smakelijk, moge elke dag vreugdevol zijn, en zelfgemaakte Georgische adjika zal je hierbij helpen.

Vorige publicatie: Heerlijke Franse kipfilet met aardappelen in zakjes

Volgende publicatie: Dressing voor bietenborsjt voor de winter. Rode biet in potten

Gerelateerde publicaties