Drogen in plaats van invriezen: wat kan er gedroogd worden voor de winter en hoe doe je dat op de juiste manier

Drogen in plaats van invriezen: wat kan er gedroogd worden voor de winter en hoe doe je dat op de juiste manier

Ik hou ook van invriezen en gebruik het actief, maar ik hou nog steeds meer van drogen. En sommige voedingsmiddelen zijn zelfs lekkerder als ze gedroogd zijn dan als ze bevroren zijn! Dezelfde tomaten bijvoorbeeld.

Wat kun je drogen voor de winter?

Er zijn waarschijnlijk nog meer producten, maar ik zal specifieke voorbeelden geven die ik zelf heb kunnen controleren. Dit:

1. Kruiden

Pittige tuinkruiden zijn geschikt: dille, peterselie, koriander, basilicum, selderij, etc.

Geurige groenten (of zelfs bloemen) voor thee. Bijvoorbeeld sint-janskruid, oregano, munt, citroenmelisse, tijm (ook wel tijm genoemd).

Gedroogde kruiden kunnen vervolgens worden gehakt, gemengd en als smaakmaker worden gebruikt. Ik heb deze soeppot:

2. Bessen

Gedroogde frambozen, kersen, tuinaardbeien en zwarte bessen zijn uitstekend. Ik eet ze graag in plaats van snoep of voeg ze toe aan ontbijtgranen/yoghurt/gebak.

En ik brouw gedroogde rozenbottels in thee of voeg ze toe aan compotes en vruchtendranken.

Pruimen, abrikozen, druiven, bramen, rode bessen, bosbessen en bosbessen zijn ook geweldig.

3. Fruit

Mijn favoriet zijn gedroogde appels en bananen. Ik ben er dol op en kan ze zo eten, bij de thee of als gezond tussendoortje.

Je kunt ook drogen: peren, citrusvruchten, ananas, kiwi, meloen, enz.

4. Groenten

Het lekkerste zijn gedroogde (zongedroogde) tomaten. Een echte delicatesse! Lekkerder dan rode kaviaar, naar mijn persoonlijke mening.

Als je nog nooit zongedroogde tomaten hebt geprobeerd, raad ik je ten zeerste aan om op zijn minst een klein potje te maken. We hebben allemaal verschillende smaken, maar veel mensen vinden ze leuk!

Wat kan er nog meer worden gedroogd: courgette, aubergine, pompoen, wortels, bieten, uien, paprika, knoflook.

5. Paddestoelen

Je kunt alle paddenstoelen drogen die geen bitterheid hebben. Mijn favorieten zijn gedroogde cantharellen en eekhoorntjesbrood.

Hoe drogen?

Het is heel eenvoudig:

  1. Was het product goed en droog het met keukenpapier;

  2. Snijd indien nodig. Je hoeft bijvoorbeeld geen frambozen te snijden, maar wel tomaten;

  3. Verdeel het mengsel in een gelijkmatige laag op droogplaten. Selecteer de gewenste modus en schakel deze in.

Producten kunnen verschillende aanbevolen temperaturen hebben, maar 60-70 graden is goed voor alles wat in het artikel wordt vermeld.

Als je in de oven droogt, zet dan de temperatuur op 50 graden. en convectiemodus. Maar ik zou je aanraden om een ​​speciale droger te kopen; dit is veel beter, gemakkelijker en zuiniger.

  1. Zorg ervoor dat u het voedsel goed droogt en bewaar het in een droge container met deksel of in een stoffen zak. Anders kan er schimmel ontstaan.

Vorige publicatie: Hoe heerlijke aromatische croutons voor salade te bereiden

Volgende publicatie: Een komkommerrecept dat mij verraste: komkommerlimonade

Gerelateerde publicaties