Het is niet altijd nodig om vlees te marineren om smakelijke en sappige shish kebab te bereiden.
Vandaag laat ik je zien hoe je speciale kruiden kunt gebruiken om lamskebab te maken in slechts 10-15 minuten, op voorwaarde dat de grill heet is en het vlees vers en goed is.
Het vlees in perfecte blokjes snijden is niet nodig, maar probeer het lamsvlees in stukken van ongeveer dezelfde grootte te snijden, zodat ze met dezelfde snelheid gaar worden.
INGREDIËNTEN
voor 4 porties
Saus
- 1 teentje knoflook, geraspt;
- Een halve theelepel fijn geraspte citroenschil;
- 1 eetlepel vers citroensap;
- 300 gram Griekse yoghurt;
- Kosjer zout, versgemalen zwarte peper.
Sjasliek
- 2 eetlepels komijnzaad;
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels;
- 2 theelepels komijn;
- 2 theelepels gemalen rode pepervlokken;
- 1 theelepel suiker;
Plantaardige olie (voor grillen);
600 gram lamsschouder zonder been, in stukken van 2,5 cm gesneden;
- Zout, versgemalen zwarte peper;
- Fijn geraspte citroenschil (voor serveren).
Houd jij van kebab? Mis dan deze publicatie van mij niet: Waarom Armeense kebab sneller gaar is dan andere. Recept voor vleesmarinade en andere kookdetails
KOOKTECHNOLOGIE
Het bereiden van de saus
Meng in een kleine kom knoflook, citroenschil en citroensap met yoghurt; Breng op smaak met zout en peper.
Vooraf maken: De saus kan maximaal 3 dagen van tevoren worden gemaakt. Dek af en koel.
Lamsvlees en kebab
Stap 1
Maal het komijnzaad, de peperkorrels, de komijn, de rode pepervlokken en de suiker grof in een kruidenmolen of vijzel tot er nog maar een paar stukjes kruiden over zijn.
Stap 2
Bereid de grill voor op middelhoge indirecte hitte (voor houtskoolgrillen harkt u de kolen naar één kant van de grill; voor gasgrillen laat u één of twee branders uitgeschakeld). Vet de roosters in met olie.
Rijg het lamsvlees aan 6 tot 8 spiesen en laat een kleine opening tussen de stukken vlees vrij. Breng op smaak met zout, bestrooi rijkelijk met het kruidenmengsel en druk het met je handen in het vlees, zodat het goed blijft plakken.
Stap 3
Grill het lamsvlees op directe hitte, draai het elke minuut om, tot het bruin is en begint te verkolen, ongeveer 4 minuten. Ga naar de koelere kant van de grill en ga door met koken totdat het lamsvlees de gewenste gaarheid heeft bereikt, ongeveer 4 minuten langer voor medium.
STAP 4
Bestrooi de knoflooksaus met gemalen zwarte peper en een beetje citroenschil. Serveer met lamsvlees.
Tip: Het kruidenmengsel kun je 1 maand van tevoren bereiden. Goed bewaren bij kamertemperatuur.
Deze kebabs kunnen ook in de oven of in een koekenpan worden bereid.
Eet smakelijk! Thuis koken: het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!