Welke groenten mogen niet naast elkaar geplant worden?

Welke groenten mogen niet naast elkaar geplant worden?

Een vruchtbare en harmonieuze moestuin creëren is een taak met een sterretje. Telers van datsja's met ervaring weten echter hoe ze zo'n ogenschijnlijk moeilijke missie moeten volbrengen. Ze worden hierbij geholpen door zich strikt te houden aan de regels van de buurt van planten in de bedden. Welke groenten niet naast elkaar kunnen worden geplant, vertellen we je in dit materiaal.

Vandaag bespreken we de meest ongelukkige combinaties van planten die moeten worden vermeden. Welke groenten naast elkaar planten is ten strengste verboden en waarom kunnen ze niet met elkaar opschieten?

Welke groenten mogen niet naast elkaar worden geplant: 5 onverenigbare paren

Aardappelen en tomaten

Deze twee populairste planten zijn niet de beste buren. Aardappelen en tomaten zijn vatbaar voor dezelfde ziekten, zoals Phytophthora en Verticillosis. Ze kunnen op elkaar overgedragen worden. Tomaten kunnen aardappelen ook beroven van voedingsstoffen uit de grond, wat kan leiden tot verminderde opbrengsten.

Knoflook en peulvruchten

Net als andere planten uit de uienfamilie produceert knoflook speciale stoffen die de groei van peulvruchten remmen. Het is daarom geen goed idee om bonen of erwten naast knoflook te planten. Deze keuze kan namelijk leiden tot een verslechtering van de ontwikkeling en kwaliteit van het peulgewas.

Uien en mosterd

Zoals je weet, is mosterd een zeer smakelijke groente. Veel tuiniers telen het om vitaminebladeren voor salades en zaden te krijgen, die vervolgens worden gemalen om een pittige smaakmaker te maken. Mosterd geeft tijdens de groei stoffen af aan de grond die de opbrengst van uien kunnen verminderen en ziektes kunnen veroorzaken. Dit maakt het onmogelijk om ze samen te telen.

Spinazie en aardappelen

Dit groentenpaar heeft hetzelfde probleem als de vorige. Het vrijkomen van schadelijke stoffen in de grond door aardappelen is een ernstig probleem voor de gezonde groei van spinazie, waardoor deze planten vreselijke buren zijn.

Komkommer en courgette

Dezelfde ziekten - de belangrijkste reden waarom groenten uit de pompoenfamilie niet samen kunnen gaan. Weiger om courgette naast komkommer te planten om je oogst niet te verpesten.

In het vorige artikel hebben we je trouwens verteld welke groenten je beter niet na rode biet plant. We raden je aan om vertrouwd te raken met de regels voor een goede vruchtwisseling, die je zeker van pas zullen komen tijdens het kweken van smakelijk thuisfruit. Dan is de hoge kwaliteit van de oogst verzekerd.

Vorige publicatie: Vroege courgettes: alle geheimen om ze te kweken

Volgende publicatie: Hoe maak je een make-up sponsje schoon: 4 manieren om een make-up sponsje schoon te maken

Gerelateerde publicaties