Ondanks het feit dat je kwas nu overal en in verschillende soorten kunt kopen, ga ik er niet voor naar de winkel, maar voor roggebrood. Ik heb brood nodig om mijn zelfgemaakte kwas te “leveren”.
Kvass, met de smaak van de kindertijd. Kvass, als ik het consumeer, denk ik onwillekeurig aan mijn grootmoeders en moeder. Elke zomer stond er een pot kwas van 3 liter op de vensterbank van onze keuken. Dat werd vervolgens in flessen gegoten en in de koelkast geplaatst.
Ja, natuurlijk, in de zomer in de USSR werd kwas op elke hoek in vaten verkocht, maar je eigen zelfgemaakte kwas smaakte (of leek) nog steeds lekkerder.
We maken kwas thuis volgens een Sovjetrecept. Een beproefd recept.
Ingrediënten
- Een half roggebrood (eventueel);
- 3 liter gekookt water;
- Een half pakje droge gist (25-30 gram);
- Een half glas suiker (125 gram);
- Rozijn.
Kooktechnologie
- Snijd het brood in kleine blokjes en droog ze in de oven, op een bakplaat, tot ze goudbruin zijn. 7-10 minuten bij een temperatuur van 170 graden Celsius. (Terwijl ik dit schrijf, ruik ik gewoon het geroosterde brood!)
- Breng 3 liter water aan de kook. En giet kokend water over de broodkorstjes in een pot van 3 liter. We wachten tot het water is afgekoeld tot 35-38 graden. Raak de pot gewoon met uw hand aan.
- Doe de helft van de suiker en de gist in een glas warm (niet heet! Anders sterft de gist gewoon af.) water.
- Voeg het suiker- en gistmengsel toe aan het potje brooddrank.
- Dek de pot af met een gaasdeksel en zet hem 2 dagen op een warme plaats, maar niet in de zon.
- Zeef na 2 dagen het kwas, voeg rozijnen en de resterende suiker toe. Oké, verplaats alles.
- Giet in plastic flessen, draai de doppen vast en plaats ze een dag in de koelkast.
Binnen een dag is je zelfgemaakte kwas klaar! Geloof me, zelfgemaakt kwas smaakt beter dan welk kwas dan ook dat je in de winkel koopt. Omdat het niet alleen brood, water, suiker, gist en rozijnen bevat, maar ook je ziel en je liefde.
Advies
Gooi het gefilterde gedeelte niet weg. Giet het in een klein potje met deksel en plaats het in de koelkast. De volgende keer dat u zelfgemaakt kwas maakt, gebruikt u het gewoon in plaats van giststarter.
Thuis koken: het is eenvoudig en budgetvriendelijk. Eet smakelijk!