Pas op 50-jarige leeftijd leerde ik zomerse ijsthee maken zonder kokend water: het smaakt mild

Pas op 50-jarige leeftijd leerde ik zomerse ijsthee maken zonder kokend water: het smaakt mild

Dit is niet moeilijk om te doen. Het enige wat je nodig hebt is thee en tijd. Een beetje citrus en suiker kunnen ook geen kwaad, maar dat is ook niet nodig.

Ik heb al eerder geprobeerd ijsthee te maken, maar de thee bleek altijd bitter. Ik heb suiker, sinaasappels en citroenen toegevoegd, en zelfs munt. Maar niets hielp. De thee was nog steeds bitter.

En dus sprak ik onlangs over dit onderwerp met mijn vriend-chef en hij vertelde me dat bijvoorbeeld in de VS (een land waar ijsthee net zo populair is als zelfgemaakte limonade) zomerthee anders wordt bereid. Thee wordt niet met kokend water gezet, zoals hier gebruikelijk is.

Ja, je hebt geen kokend water nodig om zomerse ijsthee te maken. Zie je, als je thee zet in kokend water, extraheer je meer van de tannines die de thee bitter maken. Wanneer hete thee afkoelt, wordt de bitterheid nog sterker. Door de thee in plaats daarvan in koud water te laten trekken, worden de tannines grotendeels verwijderd en is de resulterende ijsthee veel zachter en zoeter dan zijn hete tegenhanger.

Hoe maak je zomerse ijsthee?

  1. Doe 5 eetlepels losse thee of 10 theezakjes in een glazen pot of plastic bakje.

Meestal maak ik een mengsel van de helft zwarte thee en de helft groene thee, maar je kunt mixen en matchen zoals je wilt.

Denk er bij het kiezen van een gearomatiseerde thee of fruitthee eens over na welke smaken volgens jou het beste werken in een taart of punch: wat dacht je van een paar lepels mangothee, een paar lepels kersen en een paar lepels zwart? Of een combinatie van perzik, framboos en groene thee? Pepermuntthee is ook altijd een geweldige toevoeging.

  1. Vul de theezakjes met minimaal 4 kopjes (250 ml) koud (bij voorkeur gefilterd) water.

Net als bij Cold Brew-koffie wordt bij Cold Brew-thee een doordrenkt concentraat gemaakt en dit vervolgens vlak voor het drinken verdund.

Ik gebruik dus 4 kopjes water zodat het koelmengsel minder ruimte inneemt in mijn koelkast.

  1. Bedek de container en zet deze minimaal 4 uur (of maximaal 48) in de koelkast.

Ik laat het graag 8-12 uur aanstaan, maar als je het 48 uur laat zitten, komt alles goed. Dit is het mooie van ijsthee: zelfs als je het voor langere tijd laat trekken, blijft de thee zacht en verfrissend.

  1. Terwijl de thee afkoelt, bereid je de eenvoudige siroop.

Als je de voorkeur geeft aan zoete thee (wat ten zeerste wordt aanbevolen), heb je een zoetstof nodig.

Omdat de thee niet heet zal zijn, kun je de suiker er niet in oplossen. Maak in plaats daarvan een eenvoudige siroop met gelijke delen suiker en water en voeg deze toe aan je thee als je klaar bent om te serveren.

Je hebt ongeveer een half kopje eenvoudige siroop nodig om 8 kopjes thee te zoeten.

Eenvoudige siroop: 4 eetlepels suiker per glas heet water.

  1. Zeef de thee of verwijder de theezakjes.

Als je theezakjes hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je de vloeistof eruit knijpteet een deel ervan terug in ijsthee. Als je losse thee hebt gebruikt in plaats van theezakjes, moet je een fijnmazige zeef gebruiken om de thee te zeven.

Als u een concentraat heeft gemaakt, kunt u dit samen met 4 kopjes koud water in een serveerkan gieten, of het laten zoals het is en het rechtstreeks in het glas verdunnen.

  1. Verdun en zoeter met eenvoudige siroop.

Vergeet niet dat ijsthee zelf zoeter zal zijn dan wanneer je het warm zet. Voeg dus minder zoetstof toe dan je nodig hebt.

Vervolgens kunt u het sap van citroen of sinaasappel of een andere citrusvrucht erin persen waarvan u denkt dat deze het beste past bij de door u gekozen kruidenthee. Als je die hebt, kan een takje verse munt ook werken.

Bereid zomerse ijsthee met dit recept en je zult begrijpen dat thee heerlijk kan zijn zonder het te zetten met kokend water.

Fijne zomer!

Vorige publicatie: Verbazingwekkend lekker zomers bijgerecht - gebakken courgette met uien en kaas

Volgende publicatie: Ik kook Siciliaanse caponata twee keer per week of vaker: een groentegerecht dat ik lekkerder vind dan vlees

Gerelateerde publicaties