In Georgië wordt satsivi meestal bereid voor vakanties en koud geserveerd. En de naam van het gerecht zelf wordt letterlijk vertaald als "koud gerecht".
Satsivi wordt relatief snel bereid, maar het duurt enige tijd voordat het gerecht doordringt en verzadigd raakt met smaken.
Zelfs in Georgië bereidt elke huisvrouw satsivi op haar eigen manier. Het recept aanvullen met een of andere "schil". Vandaag laat ik je een recept zien dat een vriend, een kok uit Georgië, me ooit vertelde.
In dit recept raad ik aan een kant-en-klaar kruidenmengsel “voor satsivi” te gebruiken (je kunt het op de markt kopen).
Laten we terugkeren naar het recept zelf en de technologie voor het bereiden van een heerlijk gerecht met kip en noten - satsivi.
Ingrediënten
- Kip met een gewicht van ongeveer 1,3-1,5 kg;
- Kippenbouillon - 300 ml;
- Ui - 1 middelgrote ui;
- Maïsmeel - 1 eetlepel;
- Walnootpitten - 2 kopjes - ongeveer 200 gram;
- Knoflook - 2 teentjes;
- Wijnazijn - 1 eetlepel;
- Specerijen voor satsivi - 1,5 eetlepels;
- Zout naar smaak
- Granaatappelpitjes (voor serveren) - 1 eetlepel.
- Groenen (peterselie of koriander) - een paar blaadjes.
Kooktechnologie
- Verdeel de kip in 4 delen en kook tot hij gaar is (met toevoeging van een hele ui, wortels, een paar zwarte peperkorrels, een paar laurierblaadjes). Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Verwijder het kippenvlees van huid en botten.
- Let op: het vlees kan in grote stukken worden gelaten, maar kan ook worden gedemonteerd tot vezels. Doe zoals je gewend bent.
- Schil de ui en snij in kleine blokjes. Fruit de ui met plantaardige olie, voeg kippenbouillon toe en bak gedurende 10 minuten.
- Voeg vervolgens maïsmeel toe. Kook een paar minuten onder voortdurend roeren, giet er een beetje hete bouillon bij en kook tot het dik is.
- Maal de walnootpitten in een blender tot een gladde massa.
- Doe de satsivi, gehakte noten en uien met maïsmeel in een pan met dikke bodem. Meng alles goed, voeg gehakte knoflook toe.
Voeg geleidelijk warme bouillon toe, roer zodat er geen klontjes ontstaan. De consistentie van de saus moet lijken op vloeibare zure room. Proef en voeg indien nodig zout toe. Houd er rekening mee dat de saus later dikker wordt.
Voeg de kip toe aan de saus en breng aan de kook. Laat de satsivi afkoelen en zet hem vervolgens 4-7 uur in de koelkast.
Plaats satsivi bij het serveren op een bord en garneer het gerecht met groene bladeren en granaatappelpitjes.
Geniet van een heerlijk Georgisch gerecht!