Goed frituren is het belangrijkste geheim van heerlijke Oekraïense borsjt

Goed frituren is het belangrijkste geheim van heerlijke Oekraïense borsjt

“Het frituren moet zo lekker zijn dat je het zo wilt eten, zelfs zonder borsjt” – dit is precies hoe mijn grootmoeder uit Oekraïne mijn moeder leerde hoe ze echte Oekraïense borsjt moest koken.

Ja, van vaderskant ben ik Oekraïens en daarom hou ik natuurlijk heel erg van koken en borsjt eten. Ik kook zeker één keer per week borsjt.

Zoals ze zeggen: er zijn net zoveel recepten voor borsjt als er chef-koks zijn die het bereiden. Mijn borsjt is er dus ook in verschillende varianten: met verschillende soorten vlees, met en zonder bonen, met en zonder zuurkool.

Maar mijn borsjt heeft altijd één basis: heerlijk, goed frituren.

Vandaag heb ik besloten jullie, beste fijnproevers, het familiegeheim van het frituren van borsjt te vertellen, waarmee je zeker een heerlijke soep krijgt!

Ingrediënten voor goed braden

voor 5 liter borsjt

  • Wortelen - 2 middelgrote wortelgroenten;
  • Bieten - 4 middelgrote wortelgroenten;
  • Uien - 2 middelgrote uien;
  • Verse tomaten - 6 middelgrote vruchten;
  • Paprika - 3 middelgrote vruchten;
  • Suiker - 1 eetlepel;
  • Azijn - 1 eetlepel;
  • Zout - 1 theelepel;
  • Gemalen zwarte peper - een halve theelepel;
  • Boter - 50 gram;
  • Plantaardige olie - 2 eetlepels;
  • Bouillon (vlees of kip, afhankelijk van het soort vlees waarmee je de borsjt kookt) - 1 kop (250 ml).

Hoe maak je de juiste frituur voor borsjt

  1. Was en schil de groenten.
  2. Snijd wortels, bieten en paprika's in dunne reepjes.
  3. Snijd de ui in dunne halve ringen.
  4. Snijd de tomaten kruislings door en leg ze 3-4 minuten in kokend water. Plaats het onmiddellijk in een kom met ijs en verwijder het vel. Snij de tomaten in 4 delen en verwijder de steeltjes met een lepel. Snijd in blokjes.
  5. Giet plantaardige olie in de bodem van een grote koekenpan. Voeg wortels toe - bak tot ze goudbruin zijn, voeg bieten toe - bak 5 minuten, voeg uien toe - bak 4-5 minuten, voeg tomaten toe.

  6. Voeg suiker, azijn, zout en zwarte peper toe aan het groentemengsel.

  7. Bak alles nog 5-7 minuten samen.

  8. Voeg paprika en bouillon toe. We bakken alles nog 7 minuten samen.

  9. Voeg op het einde de boter toe en mix alles tot de boter volledig smelt.

  10. Zet het vuur uit en laat het frituren 10 minuten staan. Voeg het dan pas toe aan de pan waar de borsjt gaar is.

En dan borsjt...

Ja, de basis is roosteren. Om borsjt te bereiden, moet je bouillon en vlees, aardappelen, kool (vers of gepekeld) en bonen toevoegen (als je ze toevoegt).

Voeg bij het serveren zure room (of mayonaise), gehakte knoflook en kruiden toe aan het bord met borsjt.

Eet smakelijk!

Vorige publicatie: Waarom wil je, tientallen jaren later, ingelegde komkommers met dezelfde ‘Bulgaarse’ smaak uit je kindertijd?

Volgende publicatie: Hoe je thuis een feestelijk Georgisch gerecht kunt bereiden met eenvoudige ingrediënten

Gerelateerde publicaties