Uit mama’s notitieboekje: tomaten met knoflook voor de winter

Uit mama’s notitieboekje: tomaten met knoflook voor de winter

Sommige mensen houden van tontomaten, anderen geven de voorkeur aan zure tomaten, maar ik houd van tomaten met een zoetige, kruidige smaak. Als we het hebben over tomaten uit een pot, die we voorbereiden op de winter.

Dit zijn precies het soort lichtzoete tomaten met knoflook die mijn moeder elk jaar bereidt. Ze “rolde” minstens twintig potten van drie liter per seizoen op en daar hadden we tot het nieuwe seizoen nog steeds niet genoeg van. Want toen vader een blik tomaten uit de kelder bracht, was het letterlijk in 10-15 minuten opgegeten.

Ik herinner me hoe ik, toen ik al volwassen was, 's ochtends thuiskwam en een blik tomaten in de koelkast vond en ik at het in één keer op, en de augurk hielp me nadat ik wakker werd. Ja, het is gebeurd.

Maar laten we teruggaan naar het recept.

Recept uit het notitieboekje van mijn moeder, volgens welke ik nu mijn eigen tomaten klaarmaak voor de winter

Ingrediënten

voor een pot van 3 liter

  • rode rijpe roomtomaten - 2 kg;
  • verse knoflook - 15 teentjes;
  • schoon water - 1,5 liter;
  • suiker - 3 eetlepels;
  • zout - 1 eetlepel (opgehoopt);
  • azijn 9% - 1 theelepel.

Kooktechnologie

  1. Doe de tomaten in een kom en vul deze met koud water. Laat een paar uur staan.
  2. Spoel de groenten goed af.
  3. Gebruik een tandenstoker om elke tomaat in het stengelgedeelte te prikken.
  4. Plaats de knoflookteentjes op de bodem van de pot en de tomaten erop tot aan de hals van de pot.
  5. Kook 1,5 liter water en giet kokend water over de inhoud van de pot.
  6. Laat de pot 15 minuten staan.
  7. Giet het water terug in de pan. Voeg zout en peper toe en breng aan de kook.
  8. Giet de marinade over de tomaten in de pot. Voeg azijn toe.
  9. Indien gewenst kun je er laurierblaadjes, krentenblaadjes en/of gehakte uien bovenop doen.
  10. Rol het deksel van de pot op met een sleutel en draai de pot om.
  11. Wikkel de pot in een bontjas en laat afkoelen.

Bewaar potten tomaten en knoflook in de kelder, in de koelkast of op een koele plaats thuis.

Vorige publicatie: Gebakken kool, waar zelfs degenen die de geur sinds hun kindertijd niet meer kunnen verdragen, dol op zullen zijn. Klaar in 10 minuten

Volgende publicatie: Forshmak in Odessa in 10 stappen. Hoe je het populairste haringvoorgerecht kookt

Gerelateerde publicaties