Hoe kweek je een orchidee in water?

Hoe kweek je een orchidee in water?

Alle beginnende bloemenkwekers kennen de traditionele methode om bloemen te kweken, waarbij substraat wordt gebruikt. Maar weinig mensen kennen de meer innovatieve methode om bloemen te kweken zonder aarde. In feite kan iedereen een orchidee in water kweken. Het belangrijkste is om de stap-voor-stap instructies te volgen.

Merk meteen op dat niet alle soorten orchideeën geschikt zijn om in water te kweken. Maar phalaenopsis en dendrobiums gedijen met succes in dergelijke omstandigheden. Deze orchideeënsoorten groeien goed zonder substraat.

Orchideeën kweken in water: alle nuances

Voordelen en nadelen

Deze methode om bloemen te kweken heeft, net als elke andere, voor- en nadelen. Tot de pluspunten kunnen de volgende worden gerekend:

  • Orchideeën in water vereisen niet zoveel zorg als de orchideeën die volgens de traditionele methode in potten met substraat worden gekweekt.
  • Water voorkomt dat de wortels van de plant uitdrogen. Het zorgt voor een stabielere luchtvochtigheid. Dit is erg gunstig voor een dergelijke bloem.
  • Dankzij de vloeistof krijgen orchideeën ook meer zuurstof naar het wortelsysteem, wat bijdraagt aan hun gezonde groei.

De nadelen van deze methode zijn onder andere de volgende:

  • Als het water stagneert of de orchidee oververzadigd is met vocht, kun je rotting van de wortels verwachten.
  • De vloeistof biedt niet dezelfde structurele ondersteuning voor de plant als het substraat. Dit kan een negatief effect hebben op de wortels van de orchidee en de bloem zelf.

Voorbereidingen

Kies eerst een geschikte bak. Je kunt een doorzichtige glazen of plastic pot gebruiken, zodat er goed licht bij de wortels van de orchidee kan komen. Een gewone pot volstaat ook. Vul de pot met schoon gefilterd of gedestilleerd water.

Bereid vervolgens de plant voor. Knip beschadigde of rotte delen van de wortels af. Plaats de orchidee in de pot. De wortels moeten volledig ondergedompeld zijn in het water en de bladeren moeten boven het oppervlak van de vloeistof blijven.

Juiste verzorging

  • Licht. Plaats de orchideeëncontainer op een plek met toegang tot helder licht, maar geen direct zonlicht.
  • Water verversen. Ververs de vloeistof in de bak regelmatig om bacteriegroei en wortelrot te voorkomen. We raden aan om het water minstens een keer per week te verversen.
  • Voeding. Door speciale meststof voor orchideeën in het water te doen, krijgt de plant de voedingsstoffen die hij nodig heeft.

Verbreed je bloemenervaring door te proberen orchideeën in water te kweken. Het is erg spannend! Overigens heeft onze redactie al eerder alle basisregels voor het snoeien van orchideeën gedeeld.

Vorige publicatie: Hoe maak je een wilgentenen boom?

Volgende publicatie: Hoe petunia's groeien zonder hakhout

Gerelateerde publicaties