Genoemd naar een eenvoudige manier om luchtige roereieren te bereiden

Genoemd naar een eenvoudige manier om luchtige roereieren te bereiden

Waarom je altijd citroensap moet toevoegen aan roerei

Hoewel het maken van roerei vrij eenvoudig lijkt, lijkt het erop dat iedereen zijn eigen manier heeft om dit eiwitrijke ontbijt te maken.

Sommige mensen houden ervan om creatief te zijn; sommige mensen voegen graag een beetje pesto of ketchup toe aan het einde voor extra smaak, terwijl anderen zweren dat bananen (ja, bananen) een heerlijke toevoeging kunnen zijn.

Maar als je niet te ver van het klassieke recept wilt afwijken, probeer dan een beetje citroensap toe te voegen voor extra luchtige roerei.

Citrus in eieren? Dit klinkt vreemd. Maar deze truc werkt terwijl het smaak toevoegt.

Wetenschappelijke verklaring

Mackenzie Ryon Jackson, een voedingsdeskundige, gelooft dat dit om twee redenen gebeurt.

De eerste betreft een chemische reactie tussen het eiwit en de zuurgraad van het citroensap. Ze legt uit dat bij verhitting de eiwitstructuur van eieren (waarvan 60 procent in het eiwit zit en 40 procent in de dooier) begint te veranderen, coaguleren en een driedimensionale structuur creëren die bekend staat als roerei.

"Als je de eieren van tevoren klopt met een zuur zoals citroensap, kan een stijvere structuur ontstaan ​​die luchtbellen tegenhoudt", zegt Jackson.

Voeg een paar druppels citroensap toe vlak voordat je de eieren in de pan doet en je bent klaar om te gaan; de zuurgraad werkt als een katalysator die de perfecte gepofte vorm creëert en behoudt.

De tweede reden waarom citroensap roerei zo luchtig en zacht maakt, is vanwege het water in het sap. Net als het toevoegen van water of melk, vertraagt ​​de vloeistof het kloppen van de eieren.

"Het water in het sap verdunt het eiwit, zodat het niet zo snel gaat schiften", zegt Jackson. "Ze koken langzamer omdat er meer water moet verdampen, en het water creëert stoom tijdens het koken, waardoor een zachtere, luchtigere consistentie ontstaat."

Roerei met limonadesmaak?

Maak je geen zorgen over de smaak: je roerei smaakt niet naar limonade. De smaak is subtiel, dit komt ook door de zuurgraad, die de eieren waarschijnlijk net zo goed in evenwicht brengt en versterkt als de juiste hoeveelheid zout.

Hoeveel citroensap heb je nodig?

Klaar om eieren met citroensap te roerei? Ze zijn vrij moeilijk te bederven. Het enige waar je op moet letten is de hoeveelheid citroensap die je gebruikt.

Te veel zuur en de eieren zullen schiften en scheiden. En te veel sap kan een waterige, klonterige puinhoop veroorzaken!

Ongeveer een halve theelepel citroensap per 6 eieren – probeer het de volgende keer dat je roerei maakt en bereid je voor om je ontbijtrecept voor altijd te veranderen.

Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!

Vorige publicatie: Kremlin-rundvleesgerecht

Volgende publicatie: Een gerecht uit mijn kindertijd dat ik nog steeds met plezier kook: zelfgemaakte gehakte koteletten met kaas. Universeel recept

Gerelateerde publicaties