De vierbedregel voor aardbeien

De vierbedregel voor aardbeien

De vierbeddenregel is een eenvoudige maar effectieve aanpak voor het organiseren van de aardbeienteelt die de opbrengst en de gezondheid van de plant aanzienlijk kan verbeteren. Dit is iets wat dit gewas hard nodig heeft. Langdurige teelt van aardbeien op één perceel kan immers de grond uitputten en de opbrengst verminderen.

Om te voorkomen dat de plant elk jaar steeds meer wordt blootgesteld aan verschillende ziekten en de negatieve effecten van ongedierte, moet hij worden geplant volgens de regel van vier bedden. Wat is er speciaal aan deze aanpak voor het telen van bessen?

De regel van vier rijen voor aardbeien: wat is de essentie?

Eerste jaar

Kies een goed verlicht perceel. Verdeel het in vier aparte bedden. Begin dan te planten in de nazomer. Plant alleen aardbeien in het eerste bed. Raak de andere bedden in dit stadium niet aan.

Tweede jaar

De volgende herfst krijg je zaailingen van uitstekende kwaliteit van de geplante planten. Selecteer de beste ranken en plant ze uit in het tweede bed. Verzorg de plant goed en vergeet niet om regelmatig water te geven.

Derde jaar

Al in de zomer kun je een grote oogst halen uit het eerste bed en iets minder uit het tweede. Laat het daar niet bij. Transplanteer de zaailingen van het tweede perceel naar het eerder voorbereide derde bed.

Vierde jaar

Na drie jaar heb je een geweldige oogst. Na de oogst van het eerste bed verwijdert u de bessenstruiken. Volgend jaar zullen ze u niet kunnen plezieren met grote aardbeien. Probeer het land goed om te ploegen. Zorg ervoor dat je de grond bemest. Verplant in de herfst de zaailingen van het derde perceel naar het vierde bed.

Vijfde jaar

Plant peulvruchten of haver op het eerste perceel waar eerder aardbeien groeiden. Dan, in de tweede helft van juni (wanneer de bloei voorbij is), ploegt u de grond opnieuw om. Laat het staan tot de tweede helft van augustus. Verplant de zaailingen van de aardbeien van het vierde perceel naar het eerste.

Dankzij zo'n eenvoudige regel zul je vier bedden hebben die grote en zoete bessen zullen voortbrengen, evenals zaailingen van goede kwaliteit. Probeer deze teeltmethode zeker uit als je jarenlang verse aardbeien van hoge kwaliteit wilt telen.

Vorige publicatie: Een geëmailleerde pan wit maken: 3 manieren om het te doen

Volgende publicatie: Hoe maak je een wilgentenen boom?

Gerelateerde publicaties