6 tips om u te helpen bij het samenstellen van het juiste kaasplateau: welke kazen u kunt gebruiken, hoe u ze op de juiste manier neerlegt, wat er naast kazen nog meer in dit voorgerecht moet zitten.
Terwijl de gasten zich verzamelen en het warme eten nog in de oven staat te bakken, is het tijd om een paar stukjes kaas en fruit te eten en stil te staan bij alle goede dingen die er het afgelopen jaar zijn gebeurd. Een kaasplateau is een geweldig vakantievoorgerecht.
Voor feestjes met vrienden maak ik altijd een kaasplateau.
Hier volgen enkele tips, gebaseerd op persoonlijke ervaringen, voor het correct bereiden van een kaasplateau. Dit zijn de basisprincipes waar je wel of niet naar kunt luisteren. Maar geloof me, het zal heerlijk zijn.
6 regels voor een echt kaasplateau
Regel 1
Houd er rekening mee dat het kaasplateau uit een oneven aantal kaassoorten moet bestaan. Het is optimaal als er 5 zijn, maar je kunt 7 verschillende soorten verzamelen voor de nieuwjaarstafel. Maar als je 4 of 6 soorten kaas hebt, leg dan zoveel soorten op je kaasplankje als je wilt. Deze regel is niet streng en de vakantie vindt bij u thuis plaats, dus u kunt het zich veroorloven om te doen wat u wilt.
Regel #2
Het is belangrijk om de kazen zo op een bord of schaal te schikken dat verschillende soorten elkaar niet raken. Zo vermengen de smaken zich niet, want elke kaas is op zichzelf al lekker.
Voor het serveren moeten de kazen in gesloten bakjes in de koelkast worden bewaard en 30 minuten voor het serveren moeten ze worden verwijderd om op te warmen tot kamertemperatuur. Dan zullen ze hun aroma en smaak maximaal onthullen.
Regel #3
Het is gebruikelijk om kazen in een speciale volgorde met de klok mee te rangschikken: van kazen met een delicate smaak tot kazen met de meest pikante en heldere smaak. Het is gebruikelijk om kazen in dezelfde volgorde te eten: van mild tot pittig.
Regel #4
Welke kazen zijn geschikt voor op een kaasplankje? Verse en zuurkazen (feta, ricotta, mozzarella), witschimmelkazen, halfharde kazen (edam, gouda), kazen met diverse toevoegingen (bijvoorbeeld truffel), harde kazen (parmezaan), blauwschimmelkazen (dorblu, gorgonzola) . Maar je kunt experimenteren met verschillende kaasmixen.
Regel #5
Bedenk dat het snijden van kaas als ideaal wordt beschouwd als zowel de rand, de korst als de kern van elke kaas zichtbaar zijn. Maar de vorm van de stukken kan compleet anders zijn: zelfs staven, zelfs kubussen, zelfs driehoeken.
Regel #6
Naast de kaas zelf moet het bord smakelijke toevoegingen bevatten: honing, noten, fruit, jam.
Verse druiven, peren en vijgen zijn heerlijk op een kaasplateau. Je kunt ook een kaasplankje serveren met olijven, ingemaakte groenten en balsamicoazijn, waarin je plakjes kaas kunt dopen.
Vergeet niet om vers, knapperig brood of stokbrood naast uw kaasplateau te hebben.
Luister naar deze 6 regels en geloof me, je zult een kaasplateau kunnen creëren dat de koningin onder de hapjes op je tafel zal worden.