Hoe rundertong op de juiste manier te koken voor salade. Walnoten in saus. Salade in 10 minuten uit twee hoofdingrediënten. Basisrecept en diverse variaties rundertongsalade.
Maar zoals altijd: de eerste dingen eerst.
Zoals ik meer dan eens heb toegegeven, houd ik niet van slachtafval, maar er zijn uitzonderingen.
Rundertong is sinds mijn jeugd een integraal onderdeel van vleeswaren in restaurants en op vakantietafels thuis. Het was zo'n element van luxe naast andere delicatessen.
Mijn moeder kocht de tong altijd van te voren en zette hem als eerste klaar om te koken, vroeg in de ochtend van 31 december.
En nu gaan er dunne plakjes rundertong op mijn vleesbord, maar de rest van de tong gebruik ik om een salade van te maken. Salade, die naar verluidt erg geliefd was bij keizerin Catherine I.
Neem 30 seconden de tijd en word lid van de blog om dagelijks recepten in uw nieuwsfeed te ontvangen.
Hoe rundertong op de juiste manier te koken en te pellen
- Was je tong grondig, schraap al het overtollige materiaal weg met een mes en plaats het in een pan. Voeg de geschilde wortels (heel), de hele ongeschilde ui en water toe.
- Breng aan de kook en verwijder voorzichtig het schuim.
- Voeg laurierblad, zout en zwarte peperkorrels toe (2-3 st.).
- Zet het vuur laag en kook de rundertong 2-3 uur (meer details hieronder).
- Als de tong klaar is, haal je hem eruit en doe je hem in een kom, die we onder koud water plaatsen. We wachten 2-3 minuten en verwijderen de huid gemakkelijk van de tong.
Hoe lang moet de rundertong worden gekookt?
Als de tong klein is (tot 1 kilogram), moet je 2 uur koken, als de tong meer dan een kilogram weegt, kook dan 3 uur.
Interessant feit
In Frankrijk gold een verbod voor boeren om rundvlees- en varkenstong te bezitten. Ze mochten dit slachtafval niet voor zichzelf houden. Het moest naar de herentafel worden gestuurd.
Salade “Ekaterininsky” met rundertong 2024
Ingrediënten
- Gekookte rundertong - 250 gram;
- Ingelegde komkommers - 3 stuks. (middelgroot);
- Mayonaise - 2 eetlepels;
- Walnoten - 100 gram;
- Zout, gemalen peper - naar smaak.
- Dille - voor serveren.
Hoe ik kook
- Gekookte en gekoelde rundertong wordt in kleine stukjes gesneden.
- Ingelegde komkommers worden in stukjes van dezelfde grootte gesneden.
- Bak de walnoten ongeveer 2 minuten in een droge koekenpan en maal ze in een blender, waarbij je kleine stukjes achterlaat (geen stof).
- Combineer walnoten, mayonaise, zout en peper.
- Meng de tong en komkommers en breng alles op smaak met saus.
Vergeet niet dat deze salade niet Olivier is en dat deze niet in kommen hoeft te worden bereid. Serveer de Catherine-salade in een mooi vaasje, gegarneerd met dille.
Meer variaties op deze salade:
- Gebruik verse komkommers in plaats van gepekelde komkommers.
- Voeg geraspte kaas toe.