Graavilohi is een visdelicatesse zonder welke ik me geen nieuwjaarstafel kan voorstellen. Het is gemakkelijk te bereiden, het belangrijkste is om goede zalm te kopen

Graavilohi is een visdelicatesse zonder welke ik me geen nieuwjaarstafel kan voorstellen. Het is gemakkelijk te bereiden, het belangrijkste is om goede zalm te kopen

Hoe je in 3 dagen een visdelicatesse in dille-citrusmarinade kookt. Een eenvoudig recept: maak de marinade, bestrijk de vis en zet hem in de koelkast. Hieronder vertel ik je meer in detail.

Er zijn nogal wat verschillende recepten en technieken voor het maken van graavilohi, waarin je leert hoe je de vis moet laten uitlekken, omdraaien en in de gaten moet houden terwijl hij aan het uitharden is. Maar mijn recept is veel eenvoudiger: voeg kruiden toe en vergeet het. Over drie dagen is de vis klaar.

Helaas, omdat ik in Kuban woon, kan ik me nu niet vaak goede vis veroorloven. Atlantische zalm is op zichzelf duur. Begin december 2021 kost zalmfilet met vel (ongeveer 1,7 kg) ongeveer 3,5 duizend roebel. Maar voor het nieuwe jaar koop ik altijd zalm en maak er een heerlijke gastronomische snack, graavilohi (of gravlax), van.

Referentie

Graavilohi (Finse graavilohi), gravlax (Zweedse gravlax of gravad lax, letterlijk “zalm uit het gat”) is een visgerecht uit de categorie koude hapjes, kenmerkend voor de keuken van Noord-Europese landen, voornamelijk Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland. Graavilohi is rauwe vis van waardevolle soorten, gekookt in een droge, pittige marinade. Meestal geserveerd als koud voorgerecht met dille-mosterdsaus, bij Karelische taarten, op roggebrood. - Wikipedia

Gravilohi

Ingrediënten

Serveert 12

  • 1 grote bos dille + takjes om te serveren;
  • 2 grapefruits;
  • 3 citroenen;
  • 1,5 kopjes grof zout;
  • 1 kopje suiker;
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels;
  • 1 (circa 1,5-1,7 kg) zalmfilet met vel;
  • Bagels, roggebrood, roomkaas, gehakte rode ui, kappertjes en/of partjes citroen (voor serveren; optioneel)

Neem 30 seconden de tijd en word lid van de blog om dagelijks recepten te ontvangen.

Hoe ik Graavilohi kook

Stap 1

Ik snij een bosje dille in een keukenmachine, rasp de citroenschil fijn en pers het grapefruitsap eruit. Meng dille en citrusvruchten in een kom. Voeg zout, suiker en peperkorrels toe en maal alles met een mixer tot een gladde massa.

Stap 2

Leg een groot vel bakpapier op een bakplaat met een grote rand en giet een derde van de marinade in de lengte in het midden van het bakpapier. Leg de zalmfilet met de velkant naar beneden in de marinade. Verdeel de resterende marinade in een gelijkmatige laag over de vis. Wikkel de vis voorzichtig aan alle kanten in perkamentpapier en bedek hem met een ander vel bakpapier. Wikkel stevig in met huishoudfolie. Ik plaats nog een bakplaat met een grote rand op de vis en plaats een zware pan of gietijzeren koekenpan op de bakplaat om een ​​pers te maken. Ik heb de vis 3 dagen in de koelkast gezet.

Stap 3

Ik pak de vis uit en verwijder de marinade met een vochtige theedoek (niet afspoelen).

Ik snij de vis heel dun met een lang, scherp mes, en veeg het lemmet af en toe af met een andere theedoek om het schoon te houden. Ik schik de zalm op een schaal; geserveerd met brood, roomkaas, rode ui, kappertjes, dilletakjes en/of schijfjes citroen.

Opslag

Verpak de overgebleven zalm in bakpapier en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.

De vis blijkt ongelooflijk lekker! U en uw gasten zullen er zeker van genieten!

Vorige publicatie: Drie van mijn favoriete versies van de Olivier-salade die ik bereid: Sovjet, koopman en Verre Oosten

Volgende publicatie: Catherine's salade met rundertong: heerlijk en snel te bereiden

Gerelateerde publicaties