Een geëmailleerde pan wit maken: 3 manieren om het te doen

Een geëmailleerde pan wit maken: 3 manieren om het te doen

Tegenwoordig geven steeds meer gastvrouwen de voorkeur aan roestvrijstalen pannen. Ze worden beschouwd als een van de meest praktische en handigste in gebruik. In veel keukens zie je echter geëmailleerde pannen. Dat is niet verwonderlijk, want met de juiste zorg kan dergelijk keukengerei heel, heel lang dienst doen. Onze redactie vertelt je hoe je een geëmailleerde pot wit kunt maken zonder het oppervlak te beschadigen.

Als de binnenkant van dergelijk servies donkerder wordt of snel vergeelt, moet je je toevlucht nemen tot eenvoudige volksremedies. Met deze methoden kun je ook roet en resten van aangebrand voedsel verwijderen. En dit alles zonder het gebruik van bijtende chemie.

Hoe een geëmailleerde steelpan wit maken: 3 opties

Remedie #1

Om de binnenkant van een geëmailleerde pan wit te maken, moet je peroxide en afwasmiddel gebruiken. Alles is onmogelijk eenvoudig. Giet water in de pan. Vul de pan bijna tot aan de rand, met 2 cm afstand. Giet waterstofperoxide in het water (100 ml van dit middel is genoeg voor 2,5 liter vloeistof). Stuur de pot naar de kookplaat. Stel een middelhoog vuur in. Voeg 1 el afwasmiddel toe aan het warme mengsel. Roer alles goed door elkaar.

Ga bij de pan staan wanneer de inhoud van de pan begint te koken. Op dit moment zal er veel schuim ontstaan (zodat het niet over de top gaat, moet je alles onder controle houden). Zet het vuur lager zodra het kookt. Het mengsel mag niet actief borrelen. Laat de pan zo 40-90 minuten staan (afhankelijk van de ernst van het vuil). Haal de pan daarna uit de pan en giet de vloeistof af. Spoel de pan goed af onder stromend water.

Remedie #2

Als je geen peroxide hebt, kun je een ander schoonmaakmiddel gebruiken. Vul de pan met water zodat het hele zwartgeblakerde deel bedekt is. Stuur het naar het fornuis. Giet na het koken citroenzuur in de pot (1 eetlepel citroenzuur per 1 liter water is genoeg). Afhankelijk van de mate van donker worden, laat je de pot 20 tot 60 minuten op het vuur staan. Giet de vloeistof af. Spoel de pan daarna grondig af.

Remedie #3

Als je de resten van aangebrand voedsel moet verwijderen, maak dan een speciale pasta. Combineer 50 g zuiveringszout met 2 eetlepels peroxide. Voeg 0,5 el afwasmiddel toe. Meng alle componenten grondig tot je een dik papje krijgt. Breng het vervolgens aan op alle onzuiverheden op het glazuur. Verwijder na een half uur de samenstelling samen met al het roet. Was de pan vervolgens grondig af onder stromend water.

Nu weet je hoe je moet vechten tegen donker worden, en tegen geelheid, en snagaromna geëmailleerde pan. Met deze effectieve schoonmaakmiddelen zal uw kookgerei altijd blinken.

Vorige publicatie: Snel het huis schoonmaken: de “Drie Lepels” methode

Volgende publicatie: De vierbedregel voor aardbeien

Gerelateerde publicaties