Weet je, het lijkt erop dat het bereiden van een vinaigrette met haring gemakkelijker en sneller is dan het maken van de traditionele ‘haring onder een bontjas’.
Groenten bakken (of koken), hakken, haring toevoegen, boter en vinaigrette is klaar. En geen mayonaise!
Net als bij ‘haring onder een bontjas’ is het belangrijk dat de haring licht gezouten en vettig is. Het is beter om de haring zelf te zouten. Hoe je dit correct doet, heb ik hier al geschreven.
Vinaigrette met haring
Ingrediënten
voor 6 porties
- verse bieten - 4 middelgrote wortelgroenten;
- verse wortelen - 2 middelgrote wortelgroenten;
- verse aardappelen - 3 middelgrote wortelgroenten;
- uien - 1 grote ui;
- augurken - 3-4 stuks;
- licht gezouten haring - 1 middelgrote vis;
- ingeblikte groene erwten - een pot (300 gram);
- verse dille - een klein bosje;
- plantaardige olie;
- zout en peper naar smaak;
Koken of bakken?
Ik zie voortdurend ruzies tussen chef-koks en huisvrouwen in verschillende bronnen: hoe kun je groenten op de juiste manier bereiden voor vinaigrette?
Sommigen zeggen dat je groenten moet bakken, terwijl anderen erop staan dat groenten gekookt moeten worden.
Ik zal dit zeggen: "Als je wilt, bak, als je wilt, kook!" Qua tijd is het in principe hetzelfde.
Hoe koken
Bereid aardappelen, wortels en bieten voor. Schoon. En laat het afkoelen.
Snijd de groenten in gelijke blokjes.
Pel de ui, snij in blokjes en marineer snel (azijn, kokend water, peperkorrels, suiker, kruidnagel). Giet de marinade af en droog de uien.
Snijd de ingelegde komkommers in blokjes.
Fileer de haring en snij in kleine stukjes.
Open het blik groene erwten uit blik en laat de vloeistof uitlekken.
Snijd de dille.
Meng alle ingrediënten in een grote slakom en breng op smaak met plantaardige olie. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer zoals jij wilt - in een grote slakom of in porties!