Drie heerlijke ontbijtjes voor de wintervakantie: kippeneieren in de hoofdrol

Drie heerlijke ontbijtjes voor de wintervakantie: kippeneieren in de hoofdrol

Hoe lekker is het om op een winterochtend een warme, donzige omelet, roerei op Armeense wijze of shakshuka te eten samen met een kop warme koffie of thee.

Deze recepten bevatten eenvoudige ingrediënten en zijn snel en gemakkelijk te bereiden. En het allerbelangrijkste: deze recepten zijn heerlijk en voedzaam.

Iemand zal zeggen: "Ze zullen ons opnieuw leren hoe we omeletten en roerei moeten maken, alsof niemand weet hoe het moet!" Ik ga het je niet leren, ik vertel je alleen hoe ik ze bereid. Lees, onthoud wat je bent vergeten en laat je inspireren!## Die luchtige omelet

Ingrediënten

Ontbijt voor 2

  • Kippeneieren - 4 stuks;
  • Verse vette melk - 200 ml;
  • Boter;
  • Zout

Hoe koken

  1. Breek de eieren in een kom en voeg melk op kamertemperatuur toe.
  2. Voeg zout toe en meng voorzichtig met een vork. Belangrijk: je hoeft alleen maar te mixen, niet kloppen!
  3. Neem een ​​kleine ovenschaal en vet deze in met zachte boter.
  4. Giet het ei-melkmengsel in de kom.
  5. Kook in een voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten op 190 graden Celsius.

Houd er rekening mee dat de omelet tijdens het koken flink zal rijzen, maar als je hem uit de oven haalt, zal hij iets inzakken.

Haal de omelet voorzichtig uit de pan en serveer met kruiden.

Let op: als je veel omeletten bereidt en je ovenschaal erg groot is, verhoog dan gewoon de hoeveelheid ingrediënten proportioneel. Voor 8 eieren - 400 ml. melk, voor 16 eieren - 800 ml. enz.

Armeense roerei met tomaten

Ingrediënten

ontbijt voor 2

  • Kippeneieren - 4 stuks;
  • Verse tomaten - 4 middelgrote vruchten;
  • Uien - 1 kleine ui;
  • Boter - 20 gram;
  • Groenen - 1 klein bosje;
  • zout.

Hoe koken

  1. Kook water in een kleine pan. Was de tomaten, snij ze kruislings in en leg ze 1 minuut in kokend water. Trek de huid eraf.
  2. Snij de tomaten en uien in kleine blokjes. Snijd de greens.
  3. In dit gerecht kun je alle soorten groen gebruiken: dille, peterselie en zelfs koriander (als je net zoveel van koriander houdt als ik).
  4. Meng in een kleine kom de eieren met kruiden en een snufje zout. Meng zorgvuldig.
  5. Verhit een koekenpan en smelt de boter. Voeg uien en tomaten toe. Verminder de hitte van de kachel. Kook al roerend ongeveer 5 minuten, tot alle vloeistof is verdampt.
  6. Voeg het eimengsel toe en roer onmiddellijk. Dek de pan af met een deksel en kook nog 5-7 minuten tot de eieren gaar zijn.

Serveer roerei op Armeense wijze met gemalen peper en kruiden direct in de pan of plaats ze op een bord.

Klassieke Shakshuka

Als we in het vorige recept al het overtollige vocht uit de tomaten moesten verdampen, dan laten we bij het bereiden van shakshuka de eieren sudderen in een pittige tomatensaus.

Er zijn net zoveel variaties op shakshuka als er variaties op borsjt zijn.

Ingrediënten

ontbijt voor 2

  • Kippeneieren - 4 stuks;
  • Gehakte tomaten in eigen sap - 1 blik (400 gram);
  • Ui - 1 ui;
  • Verse knoflook - 3 teentjes;
  • Verse paprika - 1 middelgrote paprika;
  • Pittige neretz - 1 gedroogde peper;
  • Zira - 1/2 theelepel;
  • Droge koriander - 1/2 theelepel;
  • Droge kruidnagel - 3 stuks;
  • Laurierblad - 2 stuks;
  • Enkele takjes peterselie;
  • Plantaardige olie;
  • Zout;
  • Zwarte peper.

Hoe koken

  1. Hak de knoflook fijn met een mes of pers. Voeg er gedroogde pepers aan toe en maal alles met een mes goed tot een gladde pasta.
  2. Verhit een koekenpan en bak de kruiden (komijn, koriander en kruidnagel) zonder olie toe te voegen tot een heerlijk aroma verschijnt - 5-7 minuten.
  3. Voeg vervolgens een beetje plantaardige olie en gehakte uien toe. Bak gedurende 5 minuten.
  4. Snij de paprika in kleine blokjes en doe deze in de pan. Bak 5 minuten. Voeg de tomaten in hun eigen sap en laurier toe. Laat het groentemengsel sudderen tot je een dikke saus krijgt.
  5. Voeg knoflookpeperpasta toe aan de pan en roer.
  6. Maak 4 kuiltjes in de saus en doe daarin 1 ei. Roer de saus voorzichtig door het eiwit zonder de dooiers te beschadigen. Dek de pan af met een deksel en laat 5 minuten koken.
  7. Shakshuka wordt als klaar beschouwd als het eiwit gaar is en de dooiers nog vloeibaar zijn.

Serveer de shakshuka rechtstreeks uit de pan.

Moge uw wintervakantie heerlijk zijn!

Vorige publicatie: Om runderlever met een perfecte smaak te bereiden, marineert u deze in eiersaus (met suiker, zout en frisdrank)

Volgende publicatie: Ik kook bijna elke dag macaroni en kaas in de oven: zowel volwassenen als kinderen vinden het lekker

Gerelateerde publicaties