Voedzaam en betaalbaar tussendoortje, het is goed genoeg om ons lichaam te verzadigen met gezonde vezels, mineralen en rijk aan eiwitten. Bovendien geeft het een verzadigd gevoel. Het is heerlijk om hummus samen met pitabrood of crackers te eten.
Dit gerecht wordt meestal gemaakt met kikkererwten. Maar ik heb hummus van bijna alle peulvruchten gemaakt: groene of gele droge erwten, van bonen - en het is heerlijk!
Het makkelijkste recept voor peulvruchtenstamppot
Ingrediënten
- 300 g kikkererwten (of andere peulvruchten);
- 12 gram zout;
- 5 gram zuiveringszout;
- 100-150 gram noten of zaden (de originele pasta is gemaakt van sesamzaad);
- 75-100 gram plantaardige olie (olijfolie is beter, maar anders kun je koken met zonnebloem- of maïsolie);
- 1-2 teentjes knoflook;
- 500-600 ml water van kokende peulvruchten;
- Kruiden, indien beschikbaar - zira;
- 10-12 gram citroensap of appel-/wijnazijn naar smaak.
Hoe maak je hummus?
- Week de kikkererwten een nacht in water op kamertemperatuur of als je sneller wilt koken, giet er dan kokend water overheen gedurende 2-3 uur. Giet dan het water af en voeg vers water toe.
- Zet op het fornuis en kook op laag vuur gedurende 2,5-3 uur tot de bonen heel zacht zijn.
- Aan het begin van het koken voeg je soms een beetje zuiveringszout toe om het zacht worden van de kikkererwtenvellen te versnellen - maar dit is optioneel.
- Het is beter om noten of zaden van tevoren te weken. Je kunt hazelnoten, walnoten, pinda's als je dat lekker vindt, zonnebloempitten, sesamzaad - bijna alles wat je lekker vindt - gebruiken voor een betere smaak.
- Als de bonen klaar zijn, moeten ze worden afgekoeld in water, giet dan het overtollige af, maar zo dat je nog 500-600ml vloeistof kunt gebruiken.
- Voeg alle andere ingrediënten toe en maak met een blender een zo homogeen mogelijke puree. Voeg indien nodig meer vloeistof toe.
De afgewerkte hummus kan een beetje vloeibaar zijn, maar zal met de tijd indikken.
Overigens zal hummus heel lekker en met een heel andere smaak worden als je aan de peulvruchten gebakken groenten toevoegt, bijvoorbeeld rode biet of wortel, zelfs selderij of wat groente.
En kruiden zoals zira, paprikapoeder. Het is ook erg lekker met zongedroogde tomaten
Merk op dat erwten veel sneller gaar zijn dan kikkererwten.