Hoe maak je de populaire Marokkaanse soep Harira? Heerlijk en zonder een gram vlees

Hoe maak je de populaire Marokkaanse soep Harira? Heerlijk en zonder een gram vlees

Deze heerlijke linzen- en kikkererwtensoep wordt in Noord-Afrika op elk moment van het jaar geserveerd, maar wordt vooral geassocieerd met de maand Ramadan, wanneer hij vaak tussen de dagelijkse vasten door wordt geserveerd.

Harira soep is een stevige Marokkaanse soep op basis van tomaten, gemaakt met peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, verse kruiden en specerijen zoals kurkuma, komijn en kaneel. Meestal wordt de soep ingedikt met vermicellipasta of rijst.

Deze heerlijke linzen- en kikkererwtensoep wordt in Marokko en andere delen van Noord-Afrika op elk moment van het jaar geserveerd, maar wordt vooral geassocieerd met de maand Ramadan en wordt het vaakst geserveerd bij het verbreken van het vasten.

De soep dankt zijn naam aan het Arabische woord حرير of "harira", wat letterlijk "zijde" betekent, een toepasselijke beschrijving van de fluweelachtige textuur.

Harirsoep smaakt de volgende dag nog beter, dus het is de perfecte soep voor een kleine groep. Ik serveer het meestal met schijfjes citroen en warm pitabrood.

Veganistische Marokkaanse Harira soep

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie;
  • 1 grote gele ui, fijngesneden;
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden;
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 1,5 theelepel gemalen zwarte peper;
  • 1 theelepel komijn;
  • ½ theelepel gemalen gember;
  • ½ theelepel gemalen kaneel;
  • ½ theelepel cayennepeper;
  • 2 blikken (elk 400 gram) gehakte tomaten;
  • 3 eetlepels tomatenpuree;
  • 1 klein bosje verse koriander, fijngehakt;
  • 1 kop groene linzen, afgespoeld;
  • 1 kop rode linzen, afgespoeld;
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten uit blik;
  • 7 kopjes groentebouillon, bij voorkeur ongezouten;
  • ¼ kopje gewassen langkorrelige rijst of ¼ kopje vermicelli;
  • Citroenschijfjes om te serveren.

Hoe te bereiden

  1. Verhit in een grote pan 4 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de ui, selderij en wortels toe. Breng op smaak met zout. Rooster 5 minuten, roer regelmatig, tot de groenten zacht zijn.
  2. Voeg de knoflook en kruiden toe en bak nog 1-2 minuten, roer regelmatig.
  3. Voeg de gehakte tomaten, tomatenpuree, koriander, linzen (groen en rood) en kikkererwten toe. Voeg nog een beetje zout toe en laat 5 minuten al roerend koken.
  4. Voeg de bouillon toe en zet het vuur hoger. Breng 5 minuten aan de kook en zet het vuur dan laag. Dek af met een deksel en laat 45 minuten sudderen of tot de bonen helemaal gaar en heel zacht zijn. (Controleer af en toe en voeg meer bouillon of water toe. De soep zal dik zijn, maar het moet niet te dik zijn).
  5. Voeg de rijst (of vermicelli) toe en laat nog 15 minuten sudderen of tot de rijst helemaal gaar is.

Serveer met schijfjes citroen en warm pitabrood.

Vorige publicatie: Witte borsjt (Bialy Barszcz): een heerlijke paassoep uit Polen

Volgende publicatie: Originele augurktaarten: een eenvoudig gerecht dat je familie en gasten zal verrassen

Gerelateerde publicaties