Bialy Borszcz is een heerlijke Poolse paassoep met worst, eieren, aardappelen en andere ingrediënten die religieuze symboliek toevoegen aan elke hap van dit heerlijke gerecht.
Witte Borscht (of Bialy Barszcz in het Pools) is een klassiek Pools gerecht dat op paasochtend wordt gegeten.
Traditioneel wordt deze soep gemaakt van de producten in een mandje dat Poolse families naar de kerk dragen om het in te wijden op Heilige Zaterdag.
Poolse paasmanden
In Polen gaat de gewoonte om paasmanden te wijden terug tot het begin van de 15e eeuw.
Op Grote Zaterdag brengt elke familie een grote mand naar de kerk. Deze manden (Święconka genoemd) zijn gevoerd en bedekt met een wit linnen doek dat de lijkwade van Christus voorstelt. En elk van de etenswaren in de paasmand heeft een speciale betekenis.
- Spek is een symbool van de overvloed van Gods genade.
- Paasbrood symboliseert Christus, het Brood des Levens.
- Boter of andere zuivelproducten markeren het einde van de vastentijd en de rijkdom van verlossing.
- De kaars, hoewel oneetbaar, symboliseert Jezus, het licht van de wereld.
- Kaas herinnert christenen aan matigheid.
- Hardgekookte eieren zijn een teken van hoop op nieuw leven.
- Ham of ander vlees symboliseert de overvloed van de viering van de wederopstanding.
- Worst staat voor de ketenen van de dood die verbroken zijn door de opstanding van Christus.
- Mierikswortel herinnert aan de bitterheid van het lijdensverhaal en de zure wijn die Christus kreeg bij de kruisiging.
- Zout beschermt ons tegen corruptie en verwijst naar de bijbelse passage: "Jullie zijn het zout der aarde."
Ingrediënten voor een familiediner.
Niet elk mandje hoeft al deze items te bevatten, maar het is belangrijk dat elk lid van de familie een stukje gezegend voedsel uit het mandje krijgt.
Daarom nemen Poolse gastvrouwen meestal voedsel mee dat ze zullen gebruiken voor het paasontbijt of -diner en een paar basisingrediënten voor elke dag.
De ingrediënten voor witte borsjt verschillen sterk van regio tot regio en van familie tot familie.
Twee elementen die niet veranderen zijn de basis van het worstwater en de kvass die wordt gebruikt om de soep op smaak te brengen.
Mijn recept voor witte borsjtsj
Ik was een beetje sceptisch over het gebruik van kvas als basis voor de soep, dus koos ik voor een meer onconventionele route en gebruikte ik een mengsel van zure room en bloem om de soep een zure smaak en dikte te geven.
Het resultaat is een romige soep met een licht zuurtje.
Witte borsjt
Ingrediënten
- 4 hardgekookte eieren;
- 500 gram Poolse worst (gerookt);
- 6 liter water;
- 50 gram boter;
- 4 teentjes knoflook in blokjes;
- 1 ui in blokjes;
- 1 kilo verse aardappelen, in blokjes gesneden;
- 2 middelgrote wortelen, in dunne plakjes gesneden;
- 1 laurierblaadje;
- ¾ theelepel zout;
- ¼ theelepel peper;
- 1 kopje zure room;
- ¼ kopje tarwebloem.
Hoe te koken
- Giet water in een grote pan en leg de Poolse worst erin. Breng het aan de kook, zet het vuur iets lager en laat het 25 minuten sudderen.
- Doe de worst over op een bord en zet apart. Laat de bouillon in de pan.
- Fruit in een pan de knoflook en ui met de boter tot ze zacht zijn, 5 minuten.
- Voeg het uimengsel toe aan de worstbouillon. Voeg de aardappelblokjes, wortels, laurier, zout en peper toe. Kook tot de aardappelen zacht zijn, 15-20 min.
- Meng in een kleine kom de bloem en zure room tot een gladde massa. Voeg ½ kopje soepbouillon toe aan het zure roommengsel en klop tot een gladde massa.
- Giet het mengsel onder voortdurend roeren bij de soep. Kook, onder regelmatig roeren, tot het ingedikt is, 10 minuten.
- Snijd de worstjes in kleine dikke plakjes, snijd de hardgekookte eieren in plakjes (je kunt ook een gepocheerd ei gebruiken). Voeg beide toe aan de soep.
- Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe. Kook nog 1-2 minuten.
Garneer de soep bij het opdienen met kruiden.