Dit is iets tussen een zacht gebakken aardappel en knapperige frietjes in. Je krijgt de romige, boterachtige perfectie van een gebakken aardappel verpakt in een superkrokante, knapperige korst die glinstert van de boter en glinstert van het zout.
De geboorteplaats van de "gepaneerde aardappel" zou Australië zijn en het werd pas enige tijd geleden populair in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië. De wereldfaam van dit recept is te danken aan chef-kok Gordon Ramsay.
Ik ben dol op dit recept en maak het zodra er kleine knolletjes jonge aardappels op de markt en in de winkels liggen.
Het koken duurt 40-45 minuten.
Aardappelen in beslag
## Ingrediënten voor gepaneerde aardappelen
- jonge aardappelen - 1 kg;
- verse rozemarijn - 1 takje
- tijm - 2-3 takjes;
- olijfolie - 3 eetlepels;
- zout, versgemalen zwarte peper.
Voor de saus
- Griekse yoghurt (of zure room) - 250 g;
- Citroenschil - een halve theelepel;
- Citroensap - 1 theelepel;
- Verse dille - 3-4 takjes;
- Sojasaus - 1 eetlepel;
- Zout - een snufje;
Hoe kook ik aardappelen in beslag
1 - Was de aardappelen grondig met een borstel en kook ze 20 minuten in een kookpot. Giet het vocht af en droog de aardappelen op keukenpapier.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Schik de aardappelen op de bakplaat en stamp ze licht met een brede spatel of pletmolen.
Bestrijk elke aardappel met een penseel met olijfolie, zout, peper, rozemarijn en tijmblaadjes.
Zet de bakplaat in de oven en bak de aardappelen 20-25 minuten.
Bereid de saus. Snijd de dille fijn. Combineer de groenten, citroensap en -rasp met de zure room, voeg de sojasaus en zout toe en meng.
Schik warme aardappelen op borden en serveer met melksaus.