Mals romige bouillon en rijke gehaktballetjes komen samen in deze soep om van te smullen tijdens lunch of diner. Ik raad aan om deze soep zoals ze zeggen voor "één keer" te maken. Vers is hij erg lekker, maar tegelijkertijd kun je hem niet lang bewaren, zelfs niet in de koelkast.
Voor de bereiding van roomsoep met gehaktballen worden eenvoudige en betaalbare producten gebruikt.
Wat voor gehakt gebruik je voor gehaktballen?
In dit recept gebruik ik gemalen rundvlees, maar gehaktballetjes van kalkoen- of kippengehakt zijn ook lekker in deze soep. Het maakt een meer dieetachtige soep, maar voeg dan meer griesmeel toe aan het gehakt.
Moet ik de uien bakken?
Als ik deze soep maak, bak ik de uien soms (zoals hier beschreven), en soms voeg ik uien toe zonder ze te bakken - dan wordt de soep voedzamer (zonder frituren en olie).
De soep bewaren
Gekookte roomsoep met gehaktballetjes kan maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden.
Crèmesoep met gehaktballetjes
Ingrediënten
- Gemalen rundvlees - 300 gram;
- Room (20-30% vetgehalte) - 250 ml;
- Water - 1,5 liter;
- Verse aardappelen - 2-3 middelgrote knollen;
- Verse wortelen - 1 middelgrote wortel;
- Vers ei - 1 ei;
- Manka - 2 eetlepels;
- Ui - 1 middelgrote bol;
- Plantaardige olie (om te bakken) - 2 eetlepels;
- Zout, gemalen zwarte peper - naar smaak;
- Kruiden - als je wilt, voor decoratie.
Hoe te koken
Bereid de groenten voor. Was en schil de aardappelen, wortelen en uien.
Snijd de aardappelen en wortelen in gelijke stukken. Het kunnen blokjes, rondjes of repen zijn. Het maakt niet echt uit. Het belangrijkste is dat ze allemaal gelijk zijn. Zo worden de groenten gelijkmatiger en sneller gaar.
Breng in een steelpan het water aan de kook. Voeg de wortelen en aardappelen toe. Kook 10 minuten op middelhoog vuur.
Doe het gehakt in een kom. Zout, peper, ei en griesmeel toevoegen. Meng alles goed tot een homogeen geheel.
Maak je handen nat en maak gehaktballetjes (middelgroot).
Voeg de gehaktballetjes toe aan de pan met de groenten. Laat de soep nog 10-15 minuten sudderen.
Snijd de uien in kleine blokjes en bak ze in een koekenpan met plantaardige olie tot ze goudbruin zijn.
Voeg de gebakken uien en room toe aan de soeppot en roer. Breng op smaak met zout en peper. Proef op smaak. Laat de pan nog 3-5 minuten op het vuur staan.
Voor het opdienen kun je de soep bestrooien met gehakte kruiden, maar hij is ook heerlijk zonder.
Kook thuis - het is heerlijk en budgetvriendelijk!