Tkemali voor de winter - een recept voor een traditionele Georgische saus op basis van pruimen

Tkemali voor de winter - een recept voor een traditionele Georgische saus op basis van pruimen

Thuis bereide tkemalisaus is veel goedkoper dan als je hem in de winkel koopt. Bovendien zijn pruimen tijdens het hoogseizoen erg goedkoop op de markt.

Tkemali is een traditionele pruimensaus uit Georgië die goed past bij vlees-, vis-, aardappel- en pastagerechten. De zoetzure smaak van de saus heeft hem populair gemaakt tot ver buiten de grenzen van zijn geboorteland.

Ik raad aan om voor de saus pruimen te kiezen die niet te zoet zijn: je kunt het beste kiezen voor soorten met zuur of pruim.

Veel mensen voegen een hele chilipeper toe aan de saus om de tkemali heter te maken, maar je kunt zoveel hete saus toevoegen als je wilt. Om de saus zo pittig te maken als je zelf lekker vindt.

Recept voor tkemali voor de winter en dagelijks gebruik

Ingrediënten

per 1 liter saus

  • Verse pruimen - 1 kilo;
  • Verse knoflook - 1 kop;
  • Zuiver water - ½ kopje (125 ml.);
  • Verse koriander - 1 klein bundeltje (ongeveer 15 takjes).
  • Spaanse peper - 1 stuk;
  • Zout - 3-4 theelepels;
  • Verse munt of melasse - 1 klein bundeltje (ongeveer 10 takjes);
  • Hmeli-Suneli kruiden - 2 theelepels;
  • Suiker - 1 eetlepel;
  • Verse basilicum (optioneel) - een klein bosje;

Kooktechnologie

  1. Pluk pruimen, was ze, snijd elke vrucht doormidden en verwijder de pitten. Doe de pruimen over in een steelpan en giet er water over. Voeg suiker en zout toe, roer voorzichtig en zet het fornuis aan op middelhoog vuur.

  2. Terwijl de pruimen koken, hak je de gewassen en gedroogde kruiden fijn, indien gewenst - voeg basilicum toe.

  3. Pel en hak de knoflookkop fijn met een pers of mes en verwijder het steeltje en de zaadjes van de hete peper en hak ook fijn.

  4. Kook de pruimen met de suiker en het zout gedurende 30 minuten en hak ze daarna fijn met een dompelmixer. Voeg de hop en de sunchokes toe. Meng grondig en voeg de fijngehakte knoflook, kruiden en hete peper toe.

  5. Zet de pan terug op middelhoog vuur en laat alles samen nog 10 minuten sudderen.

Giet de saus in gesteriliseerde potten of flessen en sluit af met een deksel.

Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk! Eet smakelijk!

Vorige publicatie: Voorgerecht uit Zonnig Georgië - een nieuwe kijk op een traditioneel gerecht

Volgende publicatie: Ik heb een recept gevonden voor een heerlijke watermeloensalade - voeg gewoon bryndza en avocado toe. Klaar in 10 minuten

Gerelateerde publicaties