Zelfgemaakte versie van Lao Gan Ma saus maken

Zelfgemaakte versie van Lao Gan Ma saus maken

Vandaag maken we een zelfgemaakte versie van de beroemde Lao Gan Ma.

Sommigen van jullie denken misschien: “Waarom zou je het thuis maken als je het in elke Aziatische winkel kunt kopen?”.

Feit is dat Aziatische winkels buiten China meestal de meest eenvoudige versie van deze saus verkopen, “Spicy Chilli Crisp”. In feite heeft dit bedrijf tientallen verschillende producten, en een van de beste is 精制牛肉末豆豉油辣椒, die rundvlees bevat, waardoor Lao Gan Ma tien keer beter smaakt. Als je de Spicy Chilli Crisp al geprobeerd en lekker vond, dan maakt de toevoeging van stukjes rundvlees het gewoon onverslaanbaar. Laten we beginnen!

Waar ik mijn sauzen, pasta's en kruiden vandaan haal.....

Ingrediënten

voor rundvlees

  • 250 g rundvlees, fijn gesneden.
  • 1 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel lichte sojasaus
  • 1 el Shaoxing kookwijn

voor het op smaak brengen van de olie

  • 2 kopjes - plantaardige olie (elke gewenste olie met een hoog rookpunt kan worden gebruikt)
  • 4 pijlen - groene uien, grof gehakt
  • Handvol korianderblaadjes
  • 1/2 stuk - rode ui, in dunne plakjes gesneden
  • 6-8 plakjes - gember
  • 2 takjes - badian
  • 1 kaneelstokje
  • 1 1/2 el - Sichuan peper

overige ingrediënten

  • 10 teentjes - knoflook, fijngehakt
  • 3 el - rauwe sesamzaadjes
  • 1 kopje - gefermenteerde zwarte bonen
  • 1 1/2 kopje / 120 g - chilipepervlokken
  • 2-3 eetlepels - lichte sojasaus om de smaak op het einde aan te passen
  • 1 1/2 theelepel - suiker
  • 1 theelepel - mononatriumglutamaat (optioneel)

Bereiding

  1. Week 2 hartsterren, 1 kaneelstokje en 1,5 el Sichuanpeper ongeveer 20 minuten in heet water zodat ze niet snel verbranden in de olie.

  2. Breng het versnipperde rundvlees op smaak met 1 theelepel zout, 1,5 theelepel lichte sojasaus en 1 eetlepel Shaoxing-wijn. Roer om te combineren. Roer niet in één richting om de stukjes rundvlees kruimelig te houden. Zet apart.

  3. Giet het water af van de badian, kaneel en Sichuan peper en voeg ze toe aan de olie.

  4. Voeg de 2 kopjes olie, stengels groene ui, korianderblaadjes, rode ui en plakjes gember toe aan de pan. Gebruik een grote pan om overlopen te voorkomen.

  5. Zet op middelhoog vuur en roer alle ingrediënten constant gedurende ongeveer 20 minuten of tot ze goudkleurig zijn aan de randen.

    1. Gebruik een zeef om alle ingrediënten te verwijderen, zodat alleen de boter overblijft.
    1. Voeg het gekruide rundvlees en de gehakte knoflook toe aan de olie en roer 5 minuten op een middelhoog vuur, tot de knoflook licht goudkleurig is. Er kan wat schuim ontstaan tijdens het proces - dit is normaal.
  6. Haal het rundvlees en de knoflook uit de pan en laat de olie achter. We moeten de olietemperatuur later op 200°C brengen. Als je het rundvlees niet verwijdert, wordt de olie niet heet genoeg.

  7. Zet een hoog vuur aan en breng de temperatuur van de olie op 200°C. Dit is belangrijk omdat we de smaak van de sesamzaadjes, chilivlokken en gefermenteerde zwarte bonen moeten activeren.

  8. Voeg de rauwe sesamzaadjes en rode chilivlokken toe. Zet het vuur dan meteen uit zodat er niets verbrandt.

  9. Voeg 1 kopje gefermenteerde zwarte bonen toe (elk merk gefermenteerde zwarte bonen heeft een ander zoutgehalte, dus voeg naar smaak toe). Doe het rundvlees en de knoflook terug in de pan. Roer constant tot al het schuim is verdwenen.

  10. Pas de smaak aan door een beetje suiker en lichte sojasaus toe te voegen. Voeg 2 theelepels mononatriumglutamaat toe.

  11. Bewaar Lao Gan Ma in een luchtdichte pot. Het is ongeveer zes maanden houdbaar in de koelkast. Je kunt het meteen gebruiken, maar door het een week te laten trekken wordt de smaak nog beter.

Nu weet je hoe je een zelfgemaakte versie van de beroemde Lao Gan Ma met rundvlees maakt. Probeer dit recept en verras je vrienden en familie met een ongewone saus die je kunt gebruiken als smaakmaker voor verschillende gerechten.

Hoe gebruik je Lao Gan Ma?

Lao Gan Ma is een veelzijdige saus die in verschillende gerechten kan worden gebruikt om er een hartige en rijke smaak aan toe te voegen. Hier zijn enkele ideeën over hoe je het kunt gebruiken:

  1. Sauzen en marinades: Voeg een lepel Lao Gan Ma toe aan een roerbaksaus of marinade voor vlees, vis of groenten. Dit geeft het gerecht meer smaak en pit.
  2. Gebakken rijst en noedels: Roer Lao Gan Ma door gebakken rijst of noedels. Dit is een geweldige manier om een extra laagje smaak toe te voegen aan je snelle avondmaaltijd.
  3. Soepen en stoofschotels: Voeg een beetje Lao Gan Ma toe aan soepen of stoofschotels om ze te kruiden en op smaak te brengen.
  4. Dipsauzen: Gebruik Lao Gan Ma als dipsaus voor dumplings, loempia's of andere snacks. Serveer het in een klein kommetje en geniet.
  5. Salades: Voeg Lao Gan Ma toe aan saladedressing of meng het gewoon met kruiden en groenten om een pittige salade te maken.

Vorige publicatie: Hoe Chinese kruiden je gerecht tot een culinair meesterwerk kunnen maken

Volgende publicatie: Kruidige komkommersalade

Gerelateerde publicaties