2 recepten voor heerlijke “kroningskip”: klassiek en eigentijds

2 recepten voor heerlijke “kroningskip”: klassiek en eigentijds

Serveer de kip met gepofte aardappelen, gekookte rijst of voeg toe aan sandwiches en salades. Het is een geweldige manier om restjes kip te gebruiken.

Het eenvoudige gerecht werd uitgevonden voor de inhuldiging van de Britse koningin Elizabeth de Tweede in 1952. Het koninklijk hof wilde dat elke onderdaan van het koninkrijk de gebeurtenis thuis kon vieren en publiceerde het recept van tevoren in alle kranten.

In 70 jaar tijd is het recept uitgegroeid tot een klassieker in de Britse keuken, samen met fish and chips en rosbief - het is kroningskip. Het gerecht wordt ook wel “geripte kip” genoemd.

De auteurs van het gerecht, dat traditionele smaken en exotische kruiden combineert, worden beschouwd als Rosemary Hume, oprichter van de Le Cordon Bleu Academy of Culinary Arts in Londen, en Constance Spry, een bloemontwerpster aan het Royal Court.

Het gerecht is goedkoop (geld en eten waren moeilijk te krijgen na de oorlog), eenvoudig te bereiden en heerlijk.

Het klassieke recept gebruikt veel kruiden, room en zelfs zoete jam. Maar je kunt de smaak van dit gerecht aanpassen aan je eigen smaak. Maar als alles goed bereid is, zal de Coronation Chicken je zeker overtuigen! Ik weet het zeker!

Ik geef je 2 recepten: een ingewikkelder (dichter bij de klassiekers) en een eenvoudigere (een moderne versie voor elke dag).

Klassiek Kroningskip recept

Ingrediënten

voor 4 porties

  • 350 ml. kippenbouillon;
  • 500 gram kippendijfilets zonder bot en zonder vel (ongeveer 3 grote dijen);
  • 6 el. mayonaise
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt;
  • 1 eetlepel zware dubbele room;
  • 1 theelepel abrikozenjam;
  • 1 theelepel kerriepoeder;
  • ½ theelepel gemalen kurkuma;
  • ½ theelepel citroensap;
  • 2 kleine uien, in dunne plakjes gesneden;
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak;
  • ¼ kopje geroosterde gehakte amandelen (optioneel);
  • 1 krop ijsbergsla (je kunt elke soort gebruiken).

Bereidingstechniek

  1. Doe kippenbouillon en dijen in een middelgrote pan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook tot de dijen gaar zijn, ongeveer 15 minuten nadat ze aan de kook zijn gekomen. Haal van het vuur. Laat de kip afkoelen in de bouillon en haal de kip eruit wanneer deze voldoende is afgekoeld om te hanteren, trek de kip uit elkaar in vezels en zet apart. Bewaar de gezeefde bouillon voor een ander gebruik.
  2. Meng in een grote kom de mayonaise, Griekse yoghurt, room, abrikozenjam, kerriepoeder, kurkuma, citroensap en ui tot een gladde massa.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de kip toe aan de saus en meng goed. Voeg amandelen toe, indien gebruikt.
  5. Schik de slablaadjes op 4 borden, leg de kip erop en serveer.

Vereenvoudigd kroningskiprecept

Ingrediënten

voor 4-6 porties

  • 6 eetlepels mayonaise;
  • 2-3 theelepels kerriepoeder;
  • ½ theelepel gemalen kaneel;
  • 2 eetlepels mangoconfituur;
  • 1-3 eetlepels sultana's (of naar smaak);
  • 500 g in stukjes gesneden gekookte kip;
  • Zout en zwarte peper naar smaak.

Bereidingstechniek

  1. Meng de mayonaise, kerriepoeder, kaneel, chutney en sultana's, breng op smaak met zwarte peper.
  2. Voeg de plakjes kip toe en roer om ze met de saus te bedekken. Voeg indien nodig 2 eetlepels water toe om het mengsel te verdunnen, breng op smaak met zout en serveer.

Eet smakelijk! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!

Vorige publicatie: 3 recepten voor verbazingwekkende kippenleversalades

Volgende publicatie: Kip- en kalkoenlever koteletten: mals en heerlijk op smaak (gasten vragen naar het geheim van het recept)

Gerelateerde publicaties