Zeven feiten over Frans eten die de meeste mensen niet weten

Zeven feiten over Frans eten die de meeste mensen niet weten

De Franse keuken is over de hele wereld bekend en wordt door velen vereerd om zijn traditionele kookmethodes en recepten.

Door de eeuwen heen is de Franse keuken beïnvloed door buurlanden als België en Spanje. Wat is er dan zo bijzonder aan de Franse keuken? Er zijn heel wat dingen die je moet weten.

Hier zijn 7 feiten over de Franse keuken die je de ogen zullen openen.

7 feiten over de Franse keuken

1. Brood etiquette

Geloof het of niet, maar Frankrijk heeft een speciale manier van brood eten. Eet geen brood voordat je maaltijd wordt gebracht.

Brood is een hoofdbestanddeel van de Franse keuken en een van de weinige etenswaren die je met je handen moet eten. Gebruik brood om in eventuele sauzen te dopen en om over je bord te wrijven - dit toont een oprechte acceptatie van het eten.

2. Frankrijk heeft veel kaas

Er wordt geschat dat er tussen de 350 en 450 verschillende soorten kaas worden geproduceerd in Frankrijk. Er zijn meer dan 1000 subcategorieën kaas in Frankrijk, waaronder Bleu d'Auvergne, Camembert, Brie en Emmental die populair en geliefd zijn over de hele wereld.

Frankrijk produceert ongeveer een miljard ton kaas per jaar. Het is makkelijk te begrijpen waarom de grap dat je elke dag van het jaar een andere kaassoort moet gebruiken zo populair is.

3. De Fransen zijn dol op stokbroden

In Frankrijk worden elk jaar ongeveer 10 miljard stokbroden gebakken en verkocht. De Fransen genieten niet alleen van deze iconische broden, ze beschermen ze ook.

Er bestaan zelfs strenge wetten voor de productie van baguettes. De wet bepaalt dat traditioneel stokbrood slechts vier ingrediënten mag bevatten: bloem, gist, zout en water. En ze moeten op dezelfde plaats gemaakt en verkocht worden en mogen niet ingevroren zijn of additieven bevatten.

4. Melk wordt buiten bewaard, niet in de koelkast

Loop een willekeurige kruidenierswinkel in Frankrijk binnen en je zult zien dat alle melk op de planken wordt bewaard. Dit komt omdat melk in Frankrijk op een hogere temperatuur wordt gepasteuriseerd dan in andere landen. Het hoeft dus niet gekoeld te worden.

De Franse wetenschapper Louis Pasteur ontwikkelde het pasteurisatieproces. We kunnen dus gerust zeggen dat ze weten wat ze doen.

5. Slakken zijn een snack in de Franse keuken

De beroemde slakken die je in bijna elk restaurant in Frankrijk kunt proberen. Het zijn meestal eetbare soorten die in het bos te vinden zijn, zoals de Romeinse slak. Ze worden gekookt in boter met knoflook en pestosaus.

Veel Fransen eten graag slakken, ze bevatten veel eiwitten en weinig vet. De voedingswaarde van slakken verklaart waarom de gemiddelde Franse burger ongeveer 500 van deze kleine slakken per jaar eet.

6. Frankrijk heeft een verbod op ketchup.

Ja, Frankrijk heeft een verbod op onbeperkt ketchup voor scholen en universiteiten. Dit verbod werd in 2011 van kracht om de Franse keuken te behouden en de voeding van studenten te verbeteren. Kinderen mogen geen ketchup meenemen naar school met hun zelfgemaakte lunch. Ketchup wordt alleen gebruikt voor chips.

7. Een kaasplankje na het eten is verplicht

In Frankrijk wordt traditioneel een kaasplankje geserveerd na de hoofdmaaltijd. Gewoonlijk bevat het kaasplankje twee of drie soorten kaas met een paar sneetjes stokbrood om vier personen te voeden. Maar dit kan variëren afhankelijk van het aantal mensen aan tafel.

Vorige publicatie: Een recept voor een goede vinaigrette: met augurken, bonen en groene erwten

Volgende publicatie: Herfstochtenden worden vrolijker met zoete kaneelpompoenbeignets

Gerelateerde publicaties