Geheimen van het bereiden van Chinese visgerechten

Geheimen van het bereiden van Chinese visgerechten

Vandaag gaan we het hebben over hoe je vis bereidt volgens traditionele Chinese recepten. Deze gerechten nemen een speciale plaats in de Chinese keuken in vanwege hun rijke smaak en gezonde eigenschappen.

Kooktechnieken

Wokken: geheimen voor perfect vis bakken

Wokken vereist aandacht en vaardigheid, maar het resultaat is de moeite waard. Deze methode behoudt de sappigheid en smaak van de vis.

  1. Ingrediënten voorbereiden: Het is belangrijk om alle ingrediënten van tevoren te hakken, omdat het wokfrituurproces erg snel gaat.
  2. Olietemperatuur: De olie moet goed verhit zijn, maar mag niet roken.
  3. Volgorde: Begin met de aromatische ingrediënten zoals gember en knoflook en voeg dan de vis toe. Bak ze goudbruin, maar droog ze niet te veel.

Handige tip: Gebruik papieren handdoeken om overtollig vocht van de vis te verwijderen voor het bakken. Dit voorkomt oliespatten en zorgt voor een krokantere korst.

Stoomkoken: Hoe je mals en smaakvol blijft

Stomen is een van de gezondste en meest malse manieren om vis te bereiden in de Chinese keuken.

  1. Gebruik een bamboe stoompan: Met dit traditionele hulpmiddel kun je voedsel gelijkmatig koken en blijven alle smaken behouden.
  2. Marinade: Vis of zeevruchten worden vaak gemarineerd in sojasaus, rijstwijn en gember voordat ze worden gestoomd, waardoor ze extra smaak krijgen.
  3. Kooktijd: Afhankelijk van de grootte van de vis kan de stoomtijd variëren van 10 tot 20 minuten. Het belangrijkste is dat je de vis niet te gaar kookt om hem mals te houden.

Handige tip: Voor een rijkere smaak kun je wat verse kruiden, zoals koriander of groene uien, direct in de stoompan doen.

Bakken en smoren: Traditionele bereidingswijzen

Bakken en smoren zijn methoden die de volle rijkdom aan smaak in vis naar boven halen.

  1. Bakken in folie: Gebruik folie om vis met groenten en aromatische kruiden te bakken. Hierdoor blijven de sappen binnen en wordt het gerecht ongelooflijk sappig.
  2. Smoren: Langzaam smoren in sauzen zoals hoisinsaus of oestersaus zorgt ervoor dat de vis alle smaken absorbeert en zacht en vol van smaak wordt.

Handige tip: Voeg bij het smoren een beetje suiker toe om de saus te karameliseren en het gerecht een diepere smaak te geven.

Populaire gerechten

Gebakken Bot

Ingrediënten

  • 500-600g - bot (heel)
  • 1 pijl - groene ui
  • 5-6 takjes koriander
  • 2 theelepels Shaoxi wijn
  • 3 el maïzena
  • gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel zout
  • 130 ml - plantaardige olie

saus

  • 1 ½ el - heet water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ½ theelepel lichte sojasaus
  • 2 theelepels Shaoxing wijn

Bereiding

  1. Hak de koriander en groene uien fijn. Meng de ingrediënten voor de saus in een vlot tot de suiker is opgelost.
  2. Maak de bot schoon en dep hem droog met een papieren handdoek. Wrijf beide kanten in met Shaoxing wijn, breng op smaak met zout en peper en masseer goed in aan beide kanten.
  3. Bestrooi de bot aan beide kanten licht met maïzena.
  4. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur tot het rokerig is en voeg plantaardige olie toe. Zet het vuur laag. Leg de vis voorzichtig neer en schud overtollig zetmeel eraf. Bak dit formaat vis ongeveer 5-6 minuten aan elke kant tot hij goudbruin is. Als de schol gaar is, haal je hem van het vuur en leg je hem voorzichtig op een bord.
  5. Giet de olie af uit de koekenpan, zodat er een paar eetlepels olie overblijven. Voeg de bereide saus toe en breng al roerend aan de kook. Haal van het vuur en verdeel de saus gelijkmatig over de vis. Bestrooi met gehakte koriander en ui en serveer direct.

Vorige publicatie: Hoe eetstokjes gebruiken - een complete gids

Volgende publicatie: Hoe Chinese kruiden je gerecht tot een culinair meesterwerk kunnen maken

Gerelateerde publicaties