Mandarijnenmarmelade: een recept voor een geurig en heerlijk nieuwjaarsgeschenk 2024

Mandarijnenmarmelade: een recept voor een geurig en heerlijk nieuwjaarsgeschenk 2024

Het is december, dus tijd om mandarijnenjam te maken.

Mandarijnenjam is een jam met een intense citrussmaak en -aroma, perfect om op geroosterd brood te smeren met een beetje boter of op toast bij het ontbijt. Mandarijnenmarmelade kan ook worden gebruikt om cakes, taarten, taartjes en croissants te vullen.

En mandarijnenmarmelade is ook een heel origineel en heerlijk cadeau voor het nieuwe jaar, zelfgemaakt. Zoek gewoon een mooi potje uit en versier het mooi.

In dit recept worden mandarijnen, nadat ze goed gewassen en gedroogd zijn, geblancheerd in water, in plakjes gesneden en vervolgens ontdaan van pitjes. Het vruchtvlees en de schil worden, eenmaal gemengd, gekookt in een pan samen met ongeveer de helft van hun (rauwe) gewicht aan suiker.

Het resultaat is een dikke en heerlijke marmelade die niet alleen in desserts kan worden gebruikt, maar ook bij oude kazen.

Sinaasappelmarmelade: recept om thuis te maken

Ingrediënten

  • Zand suiker - 500 gram;
  • Verse mandarijnen - 1 kg;

Bereidingstechniek

  1. Zet 2-3 kleine glazen potjes klaar; steriliseer ze met kokend water en droog ze met absorberend keukenpapier.
  2. Verwijder de takjes en blaadjes van de mandarijnen (indien aanwezig), spoel de mandarijnen vervolgens grondig af en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Giet water in een grote pan (tot halverwege) en breng aan de kook. Laat de mandarijnen in de pan zakken. Breng opnieuw aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
  4. Doe de mandarijnen in een vergiet en laat ze afkoelen.
  5. Snijd de mandarijnen met een scherp mes in plakjes, zorg voor 6-8 plakjes per vrucht.
  6. Open het midden van elk partje en verwijder geduldig alle pitten.
  7. Doe de partjes over in een grote mengkom.
  8. Mix tot een gladde textuur met grove stukken. Als je van een meer delicate jamtextuur houdt, klop dan tot puree.
  9. Doe de mandarijnenpuree over in een diepe pan, voeg de kristalsuiker toe en zet op het vuur.
  10. Kook, onder voortdurend roeren, gedurende 40-50 minuten tot de marmelade begint in te dikken. 11.Om te controleren of de consistentie goed is, leg je een theelepel van het mengsel in een bord en kantel je het; als de marmelade stilstaat of langzaam vloeit, is het klaar. 12.Vul glazen potten terwijl de marmelade nog warm is.

Sluit de glazen potten goed af en laat ze een nacht ondersteboven afkoelen.

Serveer de mandarijnenmarmelade op kamertemperatuur en bewaar het na opening in de koelkast.

Mandarijnenmarmelade bewaren

Mandarijnenmarmelade moet je ongeveer 3 maanden bewaren op een koele, droge en donkere plek. Eenmaal geopend zet je de glazen pot over in de koelkast en kun je hem binnen een paar dagen opmaken.

Vorige publicatie: De grote hit van het feestseizoen is gebakken gekruide cranberrysaus. Je kunt het bij alles en altijd eten

Volgende publicatie: Chocoladeworst met koekjes en noten - een dessert dat we nog uit onze kindertijd kennen. Recept om thuis te maken

Gerelateerde publicaties