De grote hit van het feestseizoen is gebakken gekruide cranberrysaus. Je kunt het bij alles en altijd eten

De grote hit van het feestseizoen is gebakken gekruide cranberrysaus. Je kunt het bij alles en altijd eten

Hij is zuur en zoet, zoals je van cranberrysaus verwacht, met hartige ondertonen die verrassen en perfect combineren met alle gerechten op tafel.

Hij is ook aangenaam bitter dankzij de hele sinaasappel (met schil en vruchtvlees). Omdat de saus wordt gebakken (in plaats van op het fornuis), is hij complexer en geconcentreerder van smaak.

Deze saus kan gemakkelijk gecombineerd worden met alle seizoensgerechten: hij past net zo goed bij geroosterde kip of gegratineerde groenten, eend of gebakken ham.

Pittige Gebakken Cranberrysaus met Sinaasappel

Ingrediënten

  • Bevroren cranberry's - 2 standaardverpakkingen (350 gram per stuk);
  • Verse sinaasappel - 1 stuk
  • Sinaasappelsap (bij voorkeur vers geperst) - ¼ kopje (ongeveer 60 ml.);
  • Rode sla ui (of sjalotten) - 1 grote bol;
  • Verse dille (kan worden vervangen door selderij) - 1 klein bosje;
  • Olijfolie - 1 eetlepel;
  • Balsamico azijn - 2 eetlepels;
  • Kristalsuiker - 1 kopje (20 eetlepels);
  • Verse rozemarijn (gehakt) - 2 theelepels;
  • Zout - een klein snufje of naar smaak.

Kooktechniek

  1. Verwarm de oven tot 200°C.
  2. Schep 2 kopjes veenbessen uit de pan (die komen later van pas).
  3. Was de sinaasappel goed, snijd beide uiteinden eraf en snijd doormidden, verwijder eventuele pitten. Hak de sinaasappel fijn samen met de schil.
  4. Combineer in een grote, diepe ovenschaal de overgebleven cranberry's, suiker, gesneden sinaasappel, gesnipperde ui, dille, rozemarijn, sinaasappelsap, olijfolie en azijn. Meng alles goed door elkaar.
  5. Bak 40 minuten (een of twee keer roeren) tot de cranberry's barsten en het sap begint in te dikken. Haal de vorm uit de oven, roer goed en voeg dan de resterende cranberry's toe (en meer water of sinaasappelsap indien nodig). Bak nog 8-10 minuten of tot de cranberry's zacht zijn maar hun vorm nog behouden.
  6. Proef de saus op smaak. Voeg naar smaak meer suiker, balsamico en/of sinaasappelsap toe om de saus in balans te brengen.

Vergeet niet dat de saus dikker wordt als hij afkoelt.

Serveer de saus koud of op kamertemperatuur.

De saus kan op voorhand gemaakt worden en bewaard worden in de koelkast (tot 7 dagen) of ingevroren (tot 30 dagen) met een goed gesloten deksel.

Eet smakelijk! Thuis koken - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!

Vorige publicatie: Heerlijke gelaagde salade voor liefhebbers van de Pan-Aziatische keuken: alle favoriete smaken op één plek

Volgende publicatie: Mandarijnenmarmelade: een recept voor een geurig en heerlijk nieuwjaarsgeschenk 2024

Gerelateerde publicaties