Golabki - een traditioneel Pools gerecht voor het hele gezin

Golabki - een traditioneel Pools gerecht voor het hele gezin

Een eenvoudig, smakelijk zelfgemaakt gerecht dat perfect is voor koude winterdagen.

Golabki zijn Poolse gevulde kool gevuld met gekruid gehakt en rijst, geserveerd met tomaten- of champignonsaus.

Ingrediënten

(voor 2 porties)

Voor gevulde kool

  • Witte kool - een kleine vork (ongeveer 1kg);
  • Ui - ½ grote ui, in blokjes gesneden;
  • Verse knoflook - 2 teentjes, in blokjes gesneden;
  • Plantaardige olie - 1 eetlepel;
  • Varkensgehakt - 450 gram;
  • Gekookte rijst - 2 eetlepels
  • Gedroogde marjolein - ½ eetlepel;
  • Zout - ½ theelepel
  • Gemalen zwarte peper - ½ theelepel;
  • Groente- of kippenbouillon - 500 ml;

Voor de saus

  • Boter - 1 el;
  • Meel - 1 el;
  • Kookvocht - ½ kopje;
  • Tomatenpuree - 1 kopje.

Kooktechniek

  1. Bereid koolbladeren
  • Verwijder de buitenste bladeren met een vork. Verwijder voorzichtig het merg van de kool en laat de kool intact.
  • Leg de koolbodem in een pan die groot genoeg is. Bedek het met water.
  • Breng het water aan de kook en kook het op laag vuur ongeveer 3-5 minuten, tot de bladeren zacht genoeg zijn om af te pellen en relatief buigzaam lijken. (Als ze niet zacht genoeg zijn, iets langer koken).
  • Als je klaar bent, giet je het water af en laat je de kool lichtjes afkoelen. Scheid dan voorzichtig de bladeren en laat ze afkoelen.
  • Kies acht (of negen, zodat je er extra hebt) van de beste bladeren voor de vulling. Zet de rest opzij - ze zullen later van pas komen bij het koken van de gevulde kool.
  • Gebruik voorzichtig een schilmesje om het dikste deel van de stengel af te snijden van de buitenkant van elk van de acht bladeren voor de vulling, zodat dit deel ongeveer even dik is als de rest van het blad.
  1. Bereid de vulling voor
  • Zodra je de bladeren hebt voorbereid, snijd je de ui en knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot hij zacht wordt. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en bak deze ook mee. Haal dan de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
  • Doe het varkensgehakt in een kom. Eenmaal afgekoeld voeg je het ui- en knoflookmengsel toe aan het varkensvlees, samen met de gekookte rijst, marjolein, zout en peper. Meng alles goed tot een gladde massa.
  1. Maak de gevulde kool
  • Neem ongeveer 3 eetlepels gehakt en leg dit op een van de koolbladeren. Vouw beide kanten om en rol het blad vanaf de onderkant (kernkant) op tot een duif. Maak de rolletjes niet te strak zodat ze niet barsten tijdens het koken.
  • Herhaal hetzelfde met de rest van de bladeren en de vulling.
  1. Bereid de gevulde koolrolletjes
  • Bedek een pan die groot genoeg is voor alle gevulde kool met de overgebleven koolbladeren. (Dit zorgt ervoor dat de gevulde kool niet aanbrandt tijdens het koken).
  • Leg de gevulde kool bovenop de bladeren en leg ze relatief dicht op elkaar. Als je een tweede laag moet maken, is dat prima, maar in het ideale geval is één laag beter. Leg er eventueel extra bladeren bovenop om de stoom binnen te houden terwijl de gevulde kool kookt.
  • Giet de bouillon over de hollabiki in de pan - het moet ze bijna bedekken. Dek vervolgens de pan af met een deksel en zet hem op het fornuis op middelhoog vuur.
  • Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur dan iets lager. Laat ongeveer 35-40 minuten op laag vuur koken, tot de gevulde kool een beetje stevig is en de vulling door en door gaar.
  • Haal de pan van het vuur en zet apart terwijl de golabiki rust terwijl je de saus bereidt.
  1. Bereid de saus
  • Verhit de boter in een koekenpan of brede steelpan. Zodra de boter licht begint te schuimen, voeg je de bloem toe en roer je tot een gladde pasta.
  • Giet wat van het vocht af dat over is van het koken van de gevulde kool en voeg beetje bij beetje ongeveer ½ kopje toe aan de bloem en boterpasta om een gladde saus te maken. Laat een minuutje koken en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer en laat een paar minuten sudderen.

Haal de gevulde kool voorzichtig uit het kookvocht en serveer met de tomatensaus.

Traditioneel wordt Poolse golabiki geserveerd met aardappelpuree.

Vorige publicatie: Recept voor elke dag - Mals levergerecht in kaassaus

Volgende publicatie: Drie heerlijke recepten voor borsjt: lekker en verwarmend

Gerelateerde publicaties