Alles wat ingenieus is, is eenvoudig. Dit recept is dus meer dan eenvoudig qua bereiding en bestaat uit slechts twee eenvoudige wortelgroenten en Japanse zoetzure kruidige saus. De “kers op de taart” zijn in dit geval de geroosterde sesamzaadjes.
Volg de verhoudingen bij het bereiden van de saus en je zult slagen!
Japanse daikonsalade
Ingrediënten
(voor 4 porties)
- Verse daikon - 1 grote wortel of 2 kleintjes;
- Verse wortelen - 2 kleine wortelgroenten;
- Geroosterde sesamolie - 2 el;
- Sojasaus (minder zout is beter) - 1 theelepel;
- Zout - ½ theelepel;
- Rijst (wijn) azijn - 2-3 theelepels.
- Bloemenhoning - 1 theelepel;
- Sesamzaadjes - 1 theelepel;
- Gemalen hete rode peper - een klein snufje.
Bereidingstechniek
- Bereid de wortelgroenten voor. Schil wortelen en daikon. Rasp ze op een rasp voor “Koreaanse wortelen” of snijd ze met een mes in dunne rietjes. Bestrooi de geraspte wortelgroenten met zout en laat ongeveer 10 minuten staan om het sap te laten verschijnen. Wortelen en daikon zullen zachter en sappiger worden.
- Maak de saus. Meng h een kommetje sesamolie, sojasaus, honing, azijn en rode hete peper. Roer alles goed door elkaar tot de honing is opgelost.
- Rooster de sesamzaadjes 1 minuut in een verwarmde droge koekenpan
- Meng in een slakom de geraspte wortelen, daikon, saus.
- Leg op een bord en garneer met geroosterde sesamzaadjes.
Deze salade kan dienen als salade of als bijgerecht bij vlees of kip.
Eet smakelijk! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk.