Tinga poblana de pollo is een stoofpot van gescheurd kippenvlees in een lichte, frisse tomatensaus, pittig gekruid en gesubstitueerd met chilipepers. In Mexico wordt pittige stoofpot met kip geserveerd met frietjes of in tortilla's. Het kan ook op dezelfde manier worden geserveerd met rijst.
De authentieke versie van dit recept gebruikt Mexicaanse oregano, maar als je die niet kunt vinden op de kruidenafdeling van de supermarkt, gebruik dan gedroogde marjolein.
Zorg ervoor dat de kipfilet niet te gaar wordt, anders wordt hij droog en taai.
Zie de volledige lijst met ingrediënten en grammen aan het einde van dit bericht.
Mexicaanse Kipstoofpot
Kooktechniek
Stap #1.
Voeg in een grote pan water, kip, een kwart van de ui, de helft van de knoflook, wortels, laurier en 1,5 theelepel zout toe. Breng op middelhoog vuur aan de kook, zet dan het vuur laag, dek af en laat zachtjes koken. Kook tot de kip gaar is, 20 tot 30 minuten; keer de borsten om na ongeveer 15 minuten kooktijd.
Breng de kip met een kooktang over op een groot bord en laat afkoelen. Zeef de bouillon door een fijne zeef. Zet 1 kopje bouillon opzij (hebben we straks nodig), gooi de rest weg. Scheid met 2 vorken de kip in vezels en gooi het vel en de botten weg.
Stap 2
Verhit de plantaardige olie in een diepe, grote koekenpan. Voeg de resterende ui, de resterende knoflook en 1 theelepel zout toe. Bak al roerend 2 tot 4 minuten. Voeg de specerijen en korianderstengels toe en bak al roerend tot ze geurig zijn, ongeveer 30 seconden. Voeg de chilipepers en adobo-saus, tomaten en suiker toe.
Verhoog het vuur en kook, onder regelmatig roeren, tot de tomaten hun vocht beginnen af te geven, 2 tot 3 minuten. Voeg de gereserveerde bouillon toe en roer. Breng het geheel aan de kook en kook, onder regelmatig roeren, tot het iets dikker wordt en aan de pan begint te plakken, 5 tot 8 minuten.
Stap 3
Voeg de kip toe aan de pan en kook, onder af en toe roeren, tot de saus aan het vlees bindt, ongeveer 2 minuten. Proef en breng op smaak met zout en peper en voeg dan de korianderblaadjes toe.
Ingrediënten
(voor 4 porties).
- Kippenborsten met botten en vel - 2 stukken (ongeveer 800 gram);
- Witte ui - 1 grote ui, in dunne halve ringen gesneden;
- Verse knoflook - 6 teentjes, fijngehakt;
- Verse wortelen - 2 middelgrote wortelgroenten, geschild en in dunne plakjes gesneden;
- Laurierblad - 2 stuks;
- Zout en gemalen zwarte peper;
- Plantaardige olie - 2 el;
- Gedroogde Mexicaanse oregano (of vervanger, zie hierboven) - 1 theelepel;
- Gemalen komijn - ½ theelepel;
- Verse koriander - 1 bosje, fijngehakt, laat stelen en bladeren apart;
- Rode hete chilipepers - 2 stuks;
- Adobo saus (verkrijgbaar in elke supermarkt) - 2 theelepels;
- Verse tomaten - 450 gram, zonder klokhuis, grof gehakt;
- Suiker - ½ theelepel.
Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!