Kool en appels gaan samen in dit heerlijke gerecht. Door het roosteren komt de zoete smaak van de spruitjes naar voren, terwijl de appels en walnoten het geheel perfect aanvullen. Walnoten zijn een goede keuze voor appels, maar pecannoten, hazelnoten of andere noten zouden ook werken.
Lyrische uitweiding
Ik maakte als volwassene kennis met spruitjes als voedsel. En als ik het me goed herinner, waren het pakken diepvrieskool. Lange tijd ben ik er niet aan begonnen om deze groente te koken. Er waren wel pogingen, maar er ging iets mis - de kool kookte en verloor zijn smaak.
Een paar jaar geleden volgde ik een masterclass spruitjes koken en ontdekte ik deze groente met volle teugen.
Was er maar een reden voor
Elk jaar op 31 januari viert de wereld Brussels Sprouts Day. Deze feestdag is uitgevonden in de Verenigde Staten en heet Eat Brussel Sprouts Day.
Deze koolsoort werd gekweekt in België en drong daarna door tot de culinaire recepten en keukens van Frankrijk, Duitsland en Nederland. En daarna overal!
Hoe ontdooi je spruitjes op de juiste manier?
Als je bevroren kool gebruikt, moet je die eerst goed ontdooien. Dit is zodat de spruitjes mooi kunnen bakken en niet tot moes worden.
Leg de bevroren spruitjes in een plat groot bord en zet het een nacht op de bovenste plank van de koelkast. Dep elke spruit droog met een papieren handdoek voor het bakken.
Spruitjessalade met appels en noten
Ingrediënten
(voor 2 porties)
- Verse spruitjes - 500 gram;
- Appel (groen of geel) - 1 grote vrucht;
- Olijfolie - 3 el;
- Zout, gemalen zwarte peper - naar smaak;
- Gehakte walnootpitten - 50 gr;
- Verse rozemarijn - 2 takjes;
- Balsamicoazijn van goede kwaliteit - 2 theelepels;
Bereidingstechniek
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd elke spruit in de lengte doormidden.
- Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd in middeldikke plakken. De appel hoeft niet geschild te worden.
- Voeg de appels en spruitjes samen in een kom. Besprenkel met drie eetlepels olijfolie en meng goed.
- Schik het mengsel op de voorbereide bakplaat en bestrooi lichtjes met zout en peper. Voeg de takjes rozemarijn toe.
- Bak 35 - 40 minuten, ongeveer elke 10 minuten opnieuw bevochtigen.
- Rooster de walnootpitten in een droge pan. Bak ze tot ze lichtbruin en geurig zijn, roer en draai regelmatig.
- Doe alle voorbereide ingrediënten in een grote slakom en meng voorzichtig.
- Besprenkel de salade met een theelepel balsamicoazijn en meng. Proef en voeg meer balsamicoazijn toe indien nodig.
Leg de salade op een verwarmd bord en serveer warm.
Toevoeging: in dit recept kun je de appel vervangen door een peer (neem harde soorten).
Eet smakelijk! Thuis koken - het is makkelijk en budgetvriendelijk!