Om een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken te bereiden heb je twee hoofdingrediënten nodig, kruiden, sauzen, speciale pepers en een beetje tijd om te fermenteren.
De zogenaamde jonge kimchi kan na 12-14 uur worden gegeten.
Koreanen beschouwen kimchi als een van de hoofdgerechten van hun nationale keuken. Er wordt gezegd dat kimchi gezonder is dan veel medicijnen. Het behandelt verkoudheid en katers, en het helpt in de strijd om gewicht te verliezen.
Zoals ik al eerder schreef, zijn er meer dan 200 soorten kimchi gemaakt van verschillende groenten en wortelgroenten.
Kimchi met daikon
Ingrediënten
- Pekinkool - 1 grote bloemkool (1,5-2kg);
- Daikon radijs - 1 middelgrote wortelgroente (300 gram);
- Grof zeezout - 9 el;
- Verse groene uien - 1 bosje (optioneel);
Marinade
- Koreaanse hete peper (Kochugaru) - 5 el;
- Vissaus - 4 el;
- Oestersaus (kan ook zonder) - 1 el;
- Verse knoflook - 6-8 teentjes;
- Geraspte gemberwortel - 1 el;
- Suiker - 1 el.
Inventaris
- Grote polyetheen kom;
- Grote bak met goed sluitend deksel;
- Groot vergiet;
- Wegwerp siliconen handschoenen.
Waarschuwing: Dit is belangrijk
- Gebruik bij het koken van kimchi geen fijn zout of gejodeerd zout! Pekinkool wordt slap en grijs. Er zal geen knapperigheid zijn.
- Je kunt vis- en oestersaus kopen op de kruidenafdeling van supermarkten. Of in online winkels. Vissaus kun je hier kopen (klik op het gemarkeerde woord) en oestersaus hier (klik op het gemarkeerde woord).
- Kochugaru pepers kun je hier kopen (klik op het gemarkeerde woord) met landelijke bezorging.
Kooktechnologie
- Bereid de Peking kool - spoel de kool, verwijder de bovenste bladeren. Snijd de vork in de lengte in vier delen. Verwijder het merg.
Snijd vervolgens elk partje overdwars in kleine reepjes van ongeveer 4-5 centimeter. Leg de kool in een kom.
Maak een pekel - giet anderhalve liter koud water in een steelpan en los al het zout erin op.
Giet de pekel over de gesneden kool en meng goed met je handen. Dek de bak met kool af met een handdoek en laat twee uur pekelen.
Roer de kool een paar keer om in de pekel. Om te controleren of de kool gezouten is, buig je het witte deel van het blad. Het moet gemakkelijk in een boog buigen zonder te scheuren.
Bereid radijs - maak de groente schoon, snijd in kleine stukjes (1 centimeter dik). Doe de daikon in een kleine kom, zout en meng. Laat 30 minuten staan om de radijsjes te laten uitlekken. Dep daarna droog met een papieren handdoek of doek.
Was, droog en snijd de groene uien schuin in kleine ruitjes.
Maak de dressing - meng in een kleine kom de Kochugaru peper, vis- en oestersaus, gember en suiker. Pers de knoflook door een pers en voeg toe aan het pepermengsel, voeg een glas koud water toe en meng alles goed.
Als de kool gezouten is, spoel hem dan drie keer af onder stromend water en wring hem droog.
Combineer de kool, radijsjes en gehakte groene uien in een kom. Voeg alle dressing toe. Doe wegwerphandschoenen aan zodat de pepers je huid niet verbranden, en meng de kimchi goed. Bestrijk de groenten gelijkmatig met de dressing.
Breng de kimchi over in een bak of pot, stamp goed aan met een lepel en sluit goed af met een deksel.
Bewaar de kimchi de eerste 12-14 uur op kamertemperatuur. Daarna kun je hem in de koelkast zetten.
Ik herinner je eraan dat jonge kimchi meteen gegeten kan worden, maar je kunt ook 3-5 dagen wachten en dan krijg je een bruikbaarder en smakelijker product.
En hier is nog een recept voor kimchi:
Bon appetit! Kook thuis - het is gemakkelijk en budgetvriendelijk!